Svenskt Trä lanserar EPD för sågade trävaror

Svenskt Trä lanserar EPD för sågade trävaror

ANNONS

Annons

Branschorganisationen Svenskt Trä har tagit fram en miljövarudeklaration (Environmental Product Declaration, EPD) för sågade trävaror.

EPDn är baserad på data från 44 medlemsföretag och är en uppdatering av en äldre EPD, baserad på senaste standarderna ISO 14025 och SS-EN 15804:2012+A2:2019.

– En EPD innehåller data som beskriver de koldioxidutsläpp, CO2, per mängd byggnadsmaterial en produkt ger. Tillsammans med våra medlemsföretag har vi nu fått fram värden som är representativa för sågverksnäringen. Vi har mätt samtliga koldioxidutsläpp från det att ett träd skördas i skogen, till det att sågverket får fram en färdig sågad trävara, sedan har vi tagit fram ett medelvärde för detta. EPDn för sågade trävaror ger ett betydligt bättre värde än om man skulle använda generiska data, säger Patrice Godonou som är senior konstruktör på Svenskt Trä.

En sammanfattning av EPDn går att läsa i Boverkets databas under kategorin trävaror och sågad vara. En EPD för hyvlade trävaror tas också fram och förväntas vara färdigställd till sommaren.

Foto: David Valldeby

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.