Nytt pris i Josef Franks anda hyllar hyresrätten

Nytt pris i Josef Franks anda hyllar hyresrätten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med det nyinstiftade Bopriset till minne av Josef Frank vill Boinstitutet lyfta fram hyresrättens betydelse för en fungerande bostadsmarknad.

Priset ska uppmärksamma och premiera ett byggande, en boendemiljö som inte har byggnaden i sig som mål, utan ser sambandet mellan hem, hus och kvarter samt som erbjuder alla, oavsett inkomst, ett vackert hem i ett kvarter med liv mellan husen.

– Priset ska också lyfta fram hyresrätten som en attraktiv boendeform som inte bara är funktionell utan också vacker, modern och attraktiv för alla genom hela livet, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet.

Priset lanserades på ett seminarium nyligen om konstnären, formgivaren och arkitekten Josef Frank. I sitt arbete som arkitekt betonade han kvalitet i bostadsbyggandet före kvantitet och såg ett bra boende för alla som avgörande för ett socialt, ekonomiskt och politiskt hållbart samhälle. Tanken med priset är att stimulera samtalet om vad som utmärker en god bostad som är tillgänglig för alla, menar Moa Andersson.

Priset utgörs av en vinstsumma på 100 000 kronor och ges i form av ett stipendium till en person, en organisation, ett företag eller ett projekt. I juryn ingår Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Erik Stenberg, lektor i arkitektur på KTH, Li Pamp, journalist och programledare, Rasmus Korsvall, regionchef för Hyresgästföreningen Norra Skåne, Peter Majanen, VD för strategiföretaget Quattroporte, samt Viktoria Walldin, antropolog på White arkitekter. Nomineringsprocessen startar efter sommaren 2018.

Foto: Boinstitutet

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.