Nytt forskningsprojekt samlar vittnesmål från #MeToo

Nytt forskningsprojekt samlar vittnesmål från #MeToo

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under olika hashtags som byggbranschens #sistaspikenikistan kom personliga upplevelser av sexuella trakasserier på arbetsplatser i samband med #MeToo förra hösten. Nu går Formas in med finansiellt stöd i ett nytt forskningsprojekt där de olika vittnesmålen ska samlas in.

Datainsamlingen fokuserar på byggbranschen och även gröna näringar. Syftet med forskningsprojektet att samla in material som annars riskerar att gå förlorat.

– Genom akutbidrag får vi en unik möjlighet att börja redan nu, människor glömmer så lätt. Vi vill genom en snabb datainsamling säkerställa och bevara detta material för kommande analyser, säger Hillevi Ganetz, ansvarig för projektet och forskare vid Stockholms universitet.

Utveckla strategier för arbetsgivare

Projektgruppen vill använda materialet för att vidareutveckla teorier, strategier och modeller som kan vara till nytta för arbetsgivare och fackligt aktiva i arbetet mot sexuella trakasserier. Formas forskarråd har beslutat om att tilldela 1,4 miljoner kronor för projektet som ska studera MeToo-rörelsen.

Annons

Genom uppropet #sistaspikenikistan samlades 4 627 underskrifter och över 200 olika berättelser in från byggbranschen. Emmelie Renlund, snickare och ombudsman på Byggnads, var initiativtagare till uppropet. Efter publiceringen av listan erkände många arbetsgivare erkänner att de gjort för lite, berättar Emmelie som nu efterlyser konkreta åtgärder.

– Det är många fina ord som sägs men nu är det upp till bevis, tycker jag, säger hon.

Även Kajsa Hessel, vd på Projektgaranti AB och förbundsordförande för Byggcheferna, vill se en rejäl förändring.

– Det handlar om uthållighet, att dra upp riktlinjer så att vi inte hamnar i ett vakuum efter #metoo.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.