ANNONS
Nytt bolag ska underlätta för digitala byggvarudeklarationer

Nytt bolag ska underlätta för digitala byggvarudeklarationer

annons
ANNONS

För att öka takten i digitaliseringen av den miljöinformation som finns om byggmaterial har IVL Svenska Miljöinstitutet och Byggmaterialindustrierna bildat det gemensamma bolaget, eBVD i Norden AB.

Bolaget ska enligt ett pressmeddelande underlätta arbetet med att digitalisera byggprocessen för både tillverkare och byggherrar och bidra till ett mer miljöanpassat byggande.

I samarbete med Byggmaterialindustrierna lanserade IVL 2016 en gemensam tjänst för digitala byggvarudeklarationer. Verktyget fungerar som en samlad databas där tillverkare kan registrera och lagra sina byggvarudeklarationer och där alla sedan fritt kan söka. Under 2017 formaliserades arbetet genom att det gemensamma bolaget eBVD i Norden bildades. Enligt IVL finns det nu mer än 150 aktiva leverantörer och mer än 2000 digitala deklarationer på den digitala plattformen.

– Varje månad sker cirka 4000 nedladdningar av deklarationer från databasen av olika användare, så intresset för detta är verkligen stort, säger Anna Jarnehammar, affärsutvecklingschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i eBVD.

Nästa steg i utvecklingen för bolaget är att koppla de digitala byggvarudeklarationerna direkt till olika digitala modeller i projekteringsskedet för att undvika kostsam manuell hantering av byggvarudeklarationer under byggprocessen.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.