Nyréns får innovationsstöd till covid19-kapell i trä

Nyréns får innovationsstöd till covid19-kapell i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nyréns Arkitektkontor har i samarbete med Lagunda församling tagit initiativ till idéprojektet Andrum, ett flyttbart heligt rum med en öppen arkitektur där deltagarna under ceremonin kan hålla avstånd till varandra.

Möjligheterna att genomföra begravningar där släkt och vänner kan ta farväl av nära och kära är starkt begränsade under den rådande pandemin. Med kapellet Andrum vill Nyréns Arkitektkontor skapa möjlighet till en trygg utomhusmiljö för begravningsceremonier där myndigheternas restriktioner kan efterlevas.

– Jag blev väldigt berörd när jag insåg att många människor tvingats avstå från begravningar eller deltagit på distans via dator. Som arkitekt försöker jag alltid lösa utmaningar så det kändes naturligt att hitta en lösning för att kunna hålla värdiga begravningar. Resultatet blev en flyttbar byggnad som går att expandera och som möjliggör olika sorters samlingar oavsett religion, berättar Sofia Kanje, initiativtagare och arkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

Annons

Monteras på plats

Projektidéns rum/lokal ska vara flexibel och expanderbar. Det ekumeniska klostret Taizé i Frankrike där troende reser från hela världen har agerat förebild. Rummet ska kunna öppnas och utökas efter behov samtidigt som den inte förlorar sitt centrum och sin balans. Den första prototypen placeras och testas på kyrkogården vid Fröslunda kyrka, nära till Taxnäs gård. Det andliga rummets idé är en träkonstruktion som monteras och slutförs lokalt.

Idén startade som ett medarbetarinitiativ hos Nyréns. Förslaget har därefter vuxit fram i ett samarbete med Lagunda församling. Projektet har nu fått stöd genom Vinnovas innovationspengar från ”Innovationer i krisens spår”. Tanken är att projektet ska bli startskottet för att sprida flertalet kapell runt om i Sveriges kommuner.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.