ANNONS
Nya regeringen utsedd – han blir bostadsminister

Nya regeringen utsedd – han blir bostadsminister

annons
ANNONS

På förmiddagen den 21 januari presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering och vilka som blir de nya ministrarna i samband med regeringsförklaringen. Statsministern slog också fast att fri hyressättning vid nybyggnation införs.

Det blir en del omroddningar bland ministerposterna. Totalt tar sex nya ministrar plats i Stefan Löfvens nya regering. Isabella Lövin (MP) fortsätter som vice statsminister och tar även över som miljöminister då Karolina Skog lämnar rollen som miljöminister. Peter Eriksson flyttas över till utrikesdepartementet.

Per Bolund (MP) fortsätter som biträdande finansminister, men nu med ansvar för bostadsfrågor och blir därmed ny bostadsminister. “Glad och stolt över att få fortsatt förtroende som minister på finansdepartementet, nu med ansvar även för bostadsfrågorna,” twittrade Per Bolund angående sin nya roll efter förmiddagens regeringsförklaring.

Förutom Per Bolund fortsätter Magdalena Andersson på Finansdepartementet i rollen som finansminister och Ardalan Shekarabi fortsatt ansvarig för offentlig upphandling. En annan nyhet är att Anders Ygeman (S) återkommer till regeringen. Ygeman blir energi- och digitaliseringsminister vid ett nytt infrastrukturdepartement som leds av Tomas Eneroth (S) som blir infrastrukturminister.

Hyresmodellen reformeras – kvalitet och läge får större genomslag

Under regeringsförklaringen presenterade Stefan Löfven även upp vilka reformer som ska genomföras, bland annat inom bostadssektorn. Den senaste tiden har det förts diskussioner om överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet där en rad punkter berör byggindustrin och bostadsförsörjningen. Frågan kring marknadshyror har varit ett brännhett ämne och har fått både ris och ros från branschen. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har varit tydlig med att ett krav för att släppa fram en mittenregering är att marknadshyror inte införs. Men nu ser det ut att bli verklighet enligt vad som presenterades under måndagens regeringsförklaring.

– Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart. Rörligheten på bostadsmarknaden ska öka. Hyresmodellen reformeras med bland annat fri hyressättning vid nybyggnation. Lägenheternas kvalitet och läge får ett större genomslag i hyressättningen. Investeringsstöden för byggandet av hyresrätter koncentreras, effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Räntan på uppskovsbeloppet vid flytt avskaffas, sade Stefan Löfven under anförandet.

Skatt på miljöförstörande verksamhet

Det ska också bli enklare att bygga strandnära i oexploaterade landsbygdsområden, samtidigt ska strandskyddet och allemans­rätten värnas i exploaterade områden. Löfven konstaterade även att det klimatpolitiska ramverket ligger fast och att all relevant lagstiftning ses över för att klimatmålen ska kunna nås. Sverige ska driva på för en klimatlag på EU-nivå och det ska bli enklare och lönsamt att investera i egen produktion av förnybar energi. Skatter höjs på miljö­förstörande verksamhet och prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas förbjuds. Klimatinvesteringsprogrammen och stadsmiljöavtalen ska också utvecklas och effektiviseras.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.