Ny rapport: 462 000 hushåll i landet är trångbodda

Ny rapport: 462 000 hushåll i landet är trångbodda

ANNONS

Annons

En rapport om bostadsbristen som Boverket lämnat till regeringen vittnar om stora problem med trångboddhet i Sverige. 462 000 hushåll uppges vara trångbodda och av dem har 56 000 hushåll en ansträngd boendeekonomi.

Enligt rapporten Mått på bostadsbristen har Stockholmsregionen en andel trångbodda på över 15 procent, medan mindre kommuner (<75 000 invånare) ligger under 7 procent i genomsnitt. Andelen trångbodda hushåll med ansträngd boendeekonomi är högre i Malmöregionen (drygt 2 procent) än i de andra regionerna.

– De här beräkningarna ger alla aktörer på bostadsmarknaden och inte minst landets kommuner, regering och riksdag, en bra bild av hur bostadsbristen ser ut och vilka hushåll som främst är drabbade, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket. Jag tycker att det är dags att på allvar diskutera hur vi ska få fram fler bostäder för trångbodda, unga vuxna och hushåll med ansträngd boendeekonomi. För att möta detta behöver Sverige en mer tydlig social bostadspolitik. Det viktiga nu är att vi går från ord till handling, säger Anders Sjelvgren.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.