Ny indikator för materialval i Miljöbyggnad 3.0

Ny indikator för materialval i Miljöbyggnad 3.0

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En helt ny indikator införs för materialval i byggnadsstommen utifrån en livscykelanalys baserad på etablerade produktdata. Det är en av nyheterna i nya Miljöbyggnad 3.0 som släpptes den 10 maj.

Manualen för Miljöbyggnad 3.0 nu klar efter två års arbete. Miljöbyggnad har genomgått en stor förändring med både skärpningar och uppdateringar.

– Alla kriterier har ändrats i den nya versionen. De har antingen uppdaterats för att stämma överens med regeländringar och nya data eller skärpts för att hålla takt med den snabba utvecklingen i miljöbyggandet. Den nya versionen är ett kvitto på den utvecklingen, säger Åsa Wahlström, adjungerad professor i installationsteknik och som tillsammans med universitetslektorn Catarina Warfvinge och Miljöbyggnadschef på Sweden Green Building Council, har lett arbetet med Miljöbyggnad 3.0.

Bland annat skärps kvalitetssäkring och uppföljning. För att behålla certifieringen ska man i 3.0 vart femte år rapportera in dataunderlaget för granskning och visa att byggnaden bibehållit sin miljöprestanda.

Andra förändringar sker inom energiområdet. För den högsta nivån Miljöbyggnad Guld krävs att ny förnybar energi tillförs genom lokal energiproduktion för användning i byggnaden eller genom att överskottsvärme tas till vara. För befintliga byggnader är kravet för Guld att också hyresgästerna köper ursprungsmärkt el.

– På så sätt ökar efterfrågan och det påverkar energisystemet, säger Åsa Wahlström.

Fler byggvaror dokumenteras

På materialsidan sker ett flertal viktiga förändringar. Bland annat måste fler byggvaror dokumenteras och fler byggvaror omfattas av certifieringen. Dessutom har antalet farliga ämnen som inte får användas eller måste minska i omfattning blivit fler. En gräns på emissionsvärdena från byggvaror som brukare exponeras för har också införts. En ny indikator införs också för materialval i byggnadsstommen utifrån en livscykelanalys baserad på etablerade produktdata. Att optimera mängden material eller välja material som producerats eller transporterats med lägre klimatpåverkan ger nu genomslag i Indikator 15, berättar Åsa Wahlström.

Inför den nya versionen fanns ett förslag på att om rum för flexibelt arbete i lokalbyggnader är kritiskt skulle andel utblicksarea bedömas. Men efter en del kritik via remissvaren ströks det kravet.

 

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.