Nio städer tecknar historiskt avtal för att nå klimatmålen

Malmö Foto Bojana Lukac

Nio städer tecknar historiskt avtal för att nå klimatmålen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

De första klimatkontrakten i Europa har signerats av den politiska ledningen i nio svenska städer. I kontraktet finns beskrivningar av vilka åtgärder kommunerna planerar för att höja ambitionen inom hållbar stadsutveckling och klimatomställning.

Genom Klimatkontrakt 2030, som signerades under European Viable Cities Day den 11 december, åtar sig städerna att snabba på omställningen till klimatneutralitet och ökad hållbarhet.

– Svenska städer tar nu ledningen i Europa och visar med Klimatkontrakt 2030 vägen för den omställning som alla städer måste göra. Klimatkontrakt 2030 är början på ett långsiktigt samarbete mellan nio kommuner, svenska myndigheter och – snart också – EU, säger Allan Larsson, styrelseordförande Viable Cities.

Sverige som föregångare

De nio städerna – Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Växjö – kommer att testa nya lösningar och lära av dem så att andra städer enklare och snabbare ska kunna ställa om.

– Världen över går städer i bräschen för den gröna omställningen. Genom Klimatkontraktet krokar vi arm med staten för att växla upp flera decenniers framgångsrika arbete lokalt på miljö och klimatområdet, samtidigt som vi sätter fokus på att skapa ett inkluderande och jämlikt Malmö. Genom att ta vara på den lokala kraften och städernas vilja och möjlighet att driva förändring, kan vi långsiktigt nå målen i Parisavtalet och EU:s Green Deal, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. 

Ambitionen är att Sverige som föregångare ska inspirera ett europeiskt Climate City Contract som kan bidra till snabbare omställning.

– De nio städerna som idag har undertecknat Climate City Contract är en inspirationskälla för alla europeiska städer som vill bli klimatneutrala. Under 2021–2027 kommer EU:s forsknings- och innovationsprogram “Horizon Europe” att hjälpa EU-städer i deras klimatomställning och vi hoppas på många fler europeiska klimatkontrakt, säger Christian Danielsson, chef vid EU-kommissionen I Sverige.

Stöd av myndigheter

För att stötta städernas arbete med att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 har Energimyndigheten, Vinnova, Formas och Tillväxtverket idag skrivit på Klimatkontrakt 2030. Därigenom går myndigheterna samman och tar en aktiv roll i samarbetet med nio svenska kommuner och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.

Målet är att städerna ska nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 med ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet som följd. Klimatkontrakt 2030 är ett nytt verktyg för att åstadkomma det.

– För att lyckas med omställningen krävs samhandling från alla inblandade parter. Klimatkontrakten är ett nytt och unikt samlat grepp och början på ett spännande arbete som vi ska fortsätta utveckla under 2021, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.