Naturskyddsföreningen: “Uppseendeväckande beslut av regeringen”

Foto: Getty Images

Naturskyddsföreningen: “Uppseendeväckande beslut av regeringen”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen har gett Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk i gotländska Slite, efter att Mark- och miljööverdomstolen tidigare i sommar avvisat ansökan. Det är anmärkningsvärt att juridiken sätts ur spel på det här sättet, menar Naturskyddsföreningen.

– Regeringen bör inte hålla företag med undermåliga miljökonsekvensbeskrivningar under armarna. Det är uppseendeväckande att Mark- och miljööverdomstolens beslut körs över och att det med kort varsel görs förändringar i miljölagstiftningen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Det var på en presskonferens den 10 augusti som näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund meddelade regeringens beslut som innebär att Cementa kan fortsätta att bryta kalk i Slite på Gotland till nästa sommar.

– Att på detta sätt förlänga tillståndet för en verksamhet med stor miljöpåverkan när flera tunga miljömyndigheter under många år riktat kritik mot Cementas ofullständiga miljökonsekvensbeskrivning och uttryckt oro för negativ påverkan på vatten och naturmiljö i området, är anmärkningsvärt, kommenterar Karin Lexén.

Annons

Cementa: “Regeringens besked viktigt men inte tillräckligt”

Naturskyddsföreningen anser att “det behövs krafttag för att på allvar minska cementindustrins och byggsektorns negativa miljöpåverkan.” Det innebär, skriver organisationen, bland annat att återvinning och återbruk inom byggsektorn måste öka, men också att alternativa material som trä bör användas i större utsträckning.

För att möjliggöra Cementas förlängda tillstånd skickade regeringen den 4 augusti ut en remiss med rekordkort svarstid. I sitt yttrande skriver Naturskyddsföreningen att ändringen bortser från Cementas bristfälliga miljökonsekvensbeskrivning. Naturskyddsföreningen menar att det också bryter mot EU-lagstiftningen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.