Naturinspirerade trädgårdsvillor växer fram i Helsingborg

Naturinspirerade trädgårdsvillor växer fram i Helsingborg

Kvarteret Islaggen är ett nytt bostadsområde som kommer att ta form vid Maria Station i Helsingborg. White arkitekter har tillsammans med Tornet ritat husen, ett slags trädgårdsvillor vars utformning inspirerats av naturen.

Vanligtvis bygger punkthus på en vertikal struktur, men i gestaltningsförslaget för Kv Islaggen bygger det i stället på en horisontell struktur för att skapa lägenheter som kan liknas “trädgårdsvillor”, där stora balkonger kragar ut och ger ytor för växlighet, odling och gröna fasader. Konceptet låter det gröna från lövskogen kring Gyhults gård sippra in i kvarteret.

– Vårt motto när vi ritade var ”från vanliga punkthus till ovanliga trädgårdsvillor”, Vi ville skapa lägenheter med mycket ljusinsläpp genom våningshöga fönsterpartier och uteplatser med mycket grönska, säger Jan Larsson, arkitekt på White.

Insektshotell stärker ekosystemet

Att bidra till biologisk mångfald har också varit centralt. Husens takterrasser och gård fokuserar på en biotop som stimulerar en variation av traktens insekter och djur. Varierat växtval, fågelholkar och insektshotell ska bidra till biologisk mångfald och stärka ekosystemet. Det finns också möjligheter för de boende att odla lokalt för att främja ett mer ekologiskt hållbart samhälle och bidra till gemenskap i området.

Kan ladda elbilar och elcyklar

Målet är att certifiera byggnaderna enligt Miljöbyggnad Silver. De två husen utrustas med solpaneler på taken, som producerar lokal värme och elektricitet, samt värmepump, fjärrvärme, geoenergilager och solhybridsystem. På sommaren samordnas det stora elöverskottet med elleverantör. Överskottet ger ett plusenergiprojekt som kan ladda elbilar och elcyklar. För att uppmuntra till vardagscykling finns väderskyddade och stöldsäkra cykelparkeringar med laddmöjlighet. Alla boende ska också kunna använda använda låd- och lastcyklar kostnadsfritt för att till exempel storhandla i närliggande butiker. En kombinerad cykelverkstad, med möjlighet att låna verktyg och maskiner, ska främja hållbara transporter och effektivt nyttjande av gemensamma resurser. Både elbils- och elcykelpool ingår i helhetskonceptet.

Husen byggs under 2020 med inflyttning våren 2021.

Illustration: White arkitekter

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.