“Närheten till kollegorna är en extremt viktigt del av ledarskapet”

“Närheten till kollegorna är en extremt viktigt del av ledarskapet”

ANNONS

Annons

För Petter Bengtsson, vd på Zynka Group, är närheten till kollegorna en central del av ledarskapet, något som har kommit fram ännu tydligare under coronakrisen.

Zynka är BIM-experter, baserade i Göteborg, Stockholm och Malmö. Bolaget driver digitaliseringen av branschen och bland kunderna finns några av Sveriges största bygg- och förvaltningsbolag, men också industriföretag och myndigheter med stora fastighetsbestånd. Zynka Group har vuxit organiskt och mer än fyrdubblat sin omsättning de senaste fyra åren. På samma tid har man gått från 5 till 55 anställda. Den senaste tidens ekonomiska kris, till följd av coronapandemin, har dock slagit hårt mot bolaget.

Av företagets tre kontor har krisen slagit hårdast mot huvudkontoret i Göteborg där man tappade nästan 25 procent av omsättningen på en vecka när flera stora byggprojekt drog i nödbromsen. Det har i sin tur bidragit till stor oro och ovisshet bland medarbetare och innebar även en extremt tuff belastning för ledningen, berättar Petter Bengtsson.

– Osäkerheten hos en själv, hos kollegor och våra kunder i vad vi står inför har varit en utmaning att hantera, säger han. Tydlig kommunikation har därmed blivit extremt viktigt, för att hela tiden nå ut med vad som händer och hur det går i bolaget men också för att fånga upp varje enskild medarbetares fysiska och psykiska mående.

Stark sammanhållning

Förra året fick Petter Bengtsson ta emot priset Årets Unga vd under en prisceremoni lett av Motivation.se. Utmärkelsen instiftades 2012 för att uppmärksamma förebilder bland Sveriges ledare. Genom det goda exemplets makt vill arrangören påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. I motiveringen till Årets unga vd lyfte juryn fram hur Petter Bengtsson har byggt upp en företagskultur där man tar tillvara på medarbetarnas utvecklingspotential och samtidigt bevarar en stark sammanhållning när bolaget växer. “Årets Unga vd har med stor energi byggt upp en företagskultur där man tar tillvara på varje medarbetares utvecklingspotential och samtidigt bevarar en stark sammanhållning när bolaget växer. Med en tydlig vision och vilja att genom innovation och kreativitet förändra en traditionstung bransch leder pristagaren ett företag som på ett hållbart sätt driver på samhällsutvecklingen,” lyder motiveringen.

Vilka av dina egenskaper i rollen som ledare har du kunnat dra nytta av under den här perioden?

– För mig är närheten till de du leder och dina kollegor en extremt viktig del av ledarskapet. Har du inte byggt upp en relation är det mycket svårare att ta de riktigt jobbiga samtalen till exempel.

Nära relationer kollegor sinsemellan är kärnan i den kultur som man har odlat på företaget och har möjliggjort ett innovationsdrivet, snabbväxande och kreativt bolag, säger Petter Bengtsson. Bara ett par månader in i hemarbetet märkte han hur det blev svårare att bibehålla kreativiteten och energin, liksom den dagliga naturliga kontakten.

– Det har varit ännu mer tydligt nu hur viktig sammanhållningen faktiskt är. Den dagliga kommunikationen och utvecklande feedback oftare till medarbetarna är en central fråga för oss i ledningen och varit en nyckel för att bibehålla en stark kultur.

Se över hållbarhet

Trots att det som nu sker innebär en svår prövning tror Petter Bengtsson att en finansiell kris kan föra med sig positiva förändring för verksamheter och för ledarskapet.

– Även om jag har läst och hört om hur det är att gå igenom en lågkonjunktur är det först när man själv befinner sig i den som man fullt ut förstår det. Det är otroligt utmanande men samtidigt väldigt lärorikt. Jag tycker också att det ger en bra möjlighet att se över hållbarheten i affärsmodellen och att det kan hjälpa många att fokusera på det som skapar värde på riktigt.

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.