Mer valfrihet och ökad hållbarhet vid lägenhetsrenoveringar

Mer valfrihet och ökad hållbarhet vid lägenhetsrenoveringar

ANNONS

Annons
Annons

När ambitiösa Uppsalahem skulle hitta en jämbördig renoveringspartner föll ljuset på Modexa. Tillsammans har de utvecklat en strategi för underhåll av kök som ger positiva effekter på såväl hållbarhet som kundnöjdhet.

Uppsalahem har 17 000 lägenheter och 30 000 hyresgäster vilket har krävt ett systematiskt sätt att arbeta med underhållet. Traditionellt, enligt hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU) byts köksluckorna vart 22:a år men dagens hyresgäster ser gärna att de byts offtare. Bland annat går de på IKEA och följer inredningsbloggar vilket ofta medför andra förväntningar. Uppsalahem såg ett behov av att tänka nytt.

– Vi var intresserade av att utveckla det inre underhållet av kök. Tillsammans med Modexa gjorde vi en förstudie som lett till att vi utvecklat vårt underhållserbjudande. Numera kan hyresgästerna göra fler hållbara underhållsval på olika nivåer, säger Per Viklund verksamhetsutvecklare på Uppsalahem.

Hyresgäster positiva till hållbara renoveringar

Trots att hyresgästerna får fler möjligheter att påverka utformningen av sina kök, så blir resultatet hållbart och kostnaderna rimliga. Hur är det möjligt?
– Vi på Modexa strävar alltid efter att återbruka stommar och diskbänkar.I lite äldre fastigheter är de ofta väldigt bra materialmässigt. Stommarna har suttit i 50 år redan och med lite förädling kan de hålla i 50 år till. I och med att vi jobbar effektivt och med kvarboende hyresgäster, så minskar både kostnaderna och stöket för hyresgästerna, säger Mikael Larsson på Modexa Kök.
– När vi berättar för hyresgästerna hur de olika kökspaketen är utformade är det väldigt positivt att vi renoverar på ett hållbart sätt. Vårt kökserbjudande är utformat efter olika hyresgästers behov och är helt frivilligt. Hyresgästen kan också välja att inte renovera alls eller lyfta standarden för köket till en helt ny nivå med smart förvaring och nytt kakel, säger Per Viklund.

Mer driv i utvecklingsfrågorna

Modexa och Uppsalahem började skissa på den nya underhållsstrategin för ungefär ett år sedan. I förberedelserna ingick, förutom att ta fram konceptet, också att förhandla med Hyresgästföreningen och utveckla marknadsmaterial. Nu är strategin implementerad i hela beståndet, utom i nyproduktion. Den planerade takten är 400 kök per år.
– Det är ett spännande område, att beställare och leverantör utvecklar tillsammans, gör piloter och testar nya grepp i liten skala för att sedan skala upp. Så här vill vi jobba med fler samarbetspartners i framtiden. Vi jobbar med jättemånga andra leverantörer, men samarbetet med Modexa sticker ut. Dom har mer driv i utvecklingsfrågorna och vill ta ett större grepp med stort fokus på viktiga framtidsfrågor, avslutar Per Viklund.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.