Mer finansiering till forskning om resurseffektiv drift och förvaltning

Mer finansiering till forskning om resurseffektiv drift och förvaltning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu är det klart vilka projekt som får finansiering genom E2B2s fjärde utlysning. 17 projekt med fokus på en resurs- och energieffektiv byggd miljö delar på 32 miljoner kronor.

Självförsörjande områden och hus och energi- och resurseffektiviserande drift och förvaltning av byggnader är centrala frågor bland projekten som nu har fått beviljat stöd. Bland annat utforskar ett projekt ifall värmen från en kompost räcker för att värma ett helt hus. Building Future Institute Sweden ska med hjälp av både teoretiska analyser och praktiska tester, om det är praktiskt genomförbart att värma ett hus med ett effektreglerat och lågtempererat system med värme från kompostering av biomassa.

Optimera laddning av batterier

E2B2 satsar också på ett projekt med syfte att ta fram ett ramverk för inventering och statusbestämning av byggnader i samverkan med näringsliv och experter. Det ska leda till bättre åtgärdsplanering och en mer energi- och miljöanpassad drift och förvaltning. Efterfrågeflexibilitet genom aktiv laststyrning är ett annat prioriterat område och i flera projekt kommer man utforska vilka och hur olika aktiviteter, till exempel laddning av batterier i elbilar eller värmepumpar för uppvärmning, kan styras, optimeras och koordineras. Ett verktyg ska utvecklas för att utvärdera vilka styrbara resurser som kan bli aktuella och styrstrategier för hur de ska koordineras och samverka på ett kostnadseffektivt sätt. Verktyget ska testas genom simulering i en digital tvilling för en bostadsrättsförening där verktyget också ska demonstreras i verkligheten.

Annons

Energiklassningssystem för byggbodar

White Arkitekter ska titta närmare på hur aktiv och passiv solenergi kan bidra till att möjliggöra netto-noll energianvändning. Hur kan planering, där hänsyn tas till mikroklimat och samverkan mellan solenergi och grönska, bidra till bebyggelse med samordnad och effektiv energianvändning mellan och inom fastigheter, är projektets huvudfråga. Metoder, verktyg och handledningar som kan användas av stadsplanerare och byggherrar ska tas fram och också testas i fallstudier i samverkan med aktörer.

Ett projekt ska bidra till att minska energianvändningen i byggbodar. Idag finns det mellan 50-60 000 byggbodar i Sverige och potentialen till energibesparing uppskattas vara så stor som 40 procent, eller cirka 150 gigawattimmar per år. Peab har fått del av stödet från E2B2 för att ta fram riktlinjer och kriterier för ett energiklassningssystem och en certifieringsprocess ska utvecklas tillsammans med vägledning för hur de ska användas.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.