Lokalt energisystem får nyinrättat hållbarhetsstipendium

Utdelning av stipendiet Hectors Hållbara Hus 2022. Från vänster: Stina Tegnér och Rebekka Olivegren, styrelseledamot och vice ordförande Andreastorpets Vänboende, Veronica Koutny Sochman, kanslichef Hectors Hållbara Hus och John Helmfridsson, projektledare för energilösningen, Hectors Hållbara Hus. Foto: Jean-Paul Bastiaans. Copyright: DS, NS, CM Hectors stiftelse

Lokalt energisystem får nyinrättat hållbarhetsstipendium

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Andreastorpets Vänboende, en byggemenskap i Tanums kommun, blir första mottagare av det nyinrättade stipendiet Hectors Hållbara Hus.

Projektet får 300 000 kronor för sitt innovativa tänk kring samverkande energisystem. Boverket menar att byggemenskaper kan bidra till ökat byggande på landsbygden. Många av dem är även testbäddar för nya, hållbara lösningar.

– Vi vill skapa ett effektivt energisystem som ligger mellan storskalig fjärrvärme och småskaliga villalösningar. Målet är att avlasta energisystemet genom att minimera både energianvändningen och toppeffekten, säger Lena Falkheden, ordförande för Andreastorpets Vänboende och lektor i arkitektur på Chalmers Tekniska Högskola.

Lyfta nytänkande lösningar

Planen är att välja ett energisystem som kombinerar soldriven bergvärme och ett flis-kraftvärmeverk som samverkar genom ackumulatortankar och ett batterilager.

– Området ska bli ett plusenergiområde med välisolerade, energieffektiva byggnader, smarta ventilationssystem och solceller, säger John Helmfridsson, som ansvarat för utvecklingen av Andreastorpets samverkande energisystem.

Juryns motivering till priset lyder: “Pilotprojekt som Andreastorpets energigemenskap är av stort värde i en utmanande tid med stigande energipriser då vi snabbt ska ställa om till ett förnybart energisystem. Clarence Hector såg tidigt behovet av resurseffektiva och robusta lösningar. Samverkande energisystem kan användas i både små- och flerbostadshus, där värme- och elproduktion samverkar för att minimera effektbehovet och öka försörjningstryggheten.”

Forskningsstipendiet Hectors Hållbara Hus inrättades av Clarence Marshall Hector för att uppmuntra och lyfta fram nytänkande lösningar för energieffektivisering, vatten- och avloppshantering. Stiftelsen som delar ut priset förvaltas av Swedisol, branschorganisationen för mineralullsisolering.

– Clarence var en förebild som ägnade sitt yrkesliv åt att missionera för täta och välisolerade byggnader. Han ledde arbetet med att ta fram riktlinjer för värmeisolering Planverkets byggregler och bidrog även under 1990-talet till utveckling av regelverket för byggnadstäthet och värmeisolering i de baltiska länderna, säger stiftelsens kanslichef Veronica Koutny Sochman.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.