• tisdag , 18 mars 2025


Masonite Beams – byggsystemet som bevarar skogen och minskar klimatavtrycket

Masonite Beams – byggsystemet som bevarar skogen och minskar klimatavtrycket

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Att bygga hållbart, i trä och med lågt klimatavtryck, står numera högt på agendan. Idag finns både materialet och byggsystemet för nå högt ställda mål – ändå är det inom Sverige fortfarande ganska oupptäckt. Det vill Masonite Beams nu förändra på och uppmärksamma fler på möjligheterna med byggsystemet som idag lämnar lägst klimatpåverkan i Sverige, enligt en studie av Svenska Miljöinstitutet.

Från fabriken i Rundvik, Västerbotten, har Masonite Beams i över 50 år producerat lättbalkar som förbrukar upp till 47 % mindre träråvara än traditionella material. Verksamheten grundades av Masonite AB, som redan på 1920-talet började tillverka masonit. Idag är fabriken en av Europas största och levererar lättbalkar till flera europeiska marknader, där Sverige är en nyckelmarknad med stor utvecklingspotential.

– I över 50 år har vi producerat träbaserade lättbalkar och sedan 2004 har vi utvecklat vårt byggsystem för att möta de ökade kraven på energieffektivt och hållbar träbyggande, berättar Tommy Persson forsknings- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Tommy Persson, forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams

Systemet, nu känt som Masonite Beams Byggsystem, är utformat för att underlätta byggandet av moderna, klimatsmarta byggnader – från villor och flerfamiljshus till skolor och förskolor. De senaste åren har Masonite Beams sett en stor tillväxt för byggsystemet i Sverige.

– Systemet kombinerar avancerad teknik och träbaserade material med effektiv produktionslogistik. Byggdelarna levereras som färdigkapade paket, vilket minskar transportutsläpp och byggtider.

Lösningen för dig som vill bygga med branschens lägsta klimatavtryck

En livscykelanalys (LCA) utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att Masonite Beams Flexibla Byggsystem har den lägsta klimatpåverkan av alla analyserade byggsystem hittills i Sverige. Martin Erlandsson, affärsutvecklare på IVL berättar:

– Byggsystemet ger den lägsta klimatpåverkan vi hittills sett för referenshuset Blå Jungfrun.

Tabell som visar resultatet från livscykelanalysen där Masonite Beams lämnar lägst CO2

Lösningar för byggnader upp till åtta våningar
Byggsystemets potential illustreras exempelvis i projektet S:t Ilian i Enköping, som är världens högsta byggnad med lättbalksstomme. Projektet, med sina åtta våningar, stod klart under 2020.

Fredrik Lindberg, vd på Glommen Lindberg som stod som fastighetutvecklare för projektet, berättar:

– Det unika med byggsystemet är dess ekologiska fokus, som tidigare mest förekommit inom småhusbyggande.

S:t Ilian i Enköping, världens högsta hus med lättbalksstomme uppfört 2020.

Tillsammans kan vi bygga mer med mindre

Med resultatet från livscykelanalysen på bordet, ser vi nu svart på vitt hur vi kan bygga smarta bostäder och fastigheter med låg klimatpåverkan. Nu gäller det att vi alla drar vårt strå till stacken för att skapa en hållbar framtid. Inom byggbranschen har LCA-rapporten pekat ut kompassriktningen för hur vi kan bygga med låg klimatpåverkan, och samtidigt optimera resursanvändningen.

– Framtidens hållbara bygge finns redan. Idag är det möjligt att bygga mer med mindre. Mindre klimatpåverkan. Mindre råvara. Det är nu upp till beslutfattarna. Vi är redo för att fortsätta resan med Masonite Beams Byggsystem och ta det till nya höjder, avslutar Tommy Persson.

Birkarlen i Skellefteå där bjälklagsblocken byggs med Masonite Beams byggsystem av Contractor

Vill du lära dig mer om Masonite Beams Byggsystem?
Ladda hem någon av dessa guider:

Masonite Beams projekteringsguide
Masonite Beams arkitektguide
Masonite Beams lärobok om byggmaterialet lättbalk

Eller läs mer direkt på masonitebeams.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Byggma Group