Lidls gotlandsbutik är världens första klimatneutrala livsmedelsbutik

Lidls gotlandsbutik är världens första klimatneutrala livsmedelsbutik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 20 november gjordes ett historiskt handslag när Swedish Green Building Council, SGBC, lämnade över ett certifikat till Lidl. Den nya butiken på Gotland är nu världens första klimatneutrala livsmedelsbutik enligt NollC02-certifieringen.

– Det var inte längesedan som klimatneutrala matbutiker kändes som en avlägsen framtidsvision och som något för experimentella forskningsprojekt. Certifikatet är beviset på att det faktiskt är möjligt och Lidl har nu nått en mycket viktigt milstolpe för framtidens hållbara livsmedelsbutiker. Vi är pionjärer inom hållbart byggande och vår förhoppning är att detta leder till att fler bygger hållbart och därmed bidrar till ökat behov av klimatneutrala material, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.

Butiken i Visby har uppfyllt certifieringskraven om netto nollutsläpp under hela byggnadens livstid, från materialtillverkning till demontering.

– Även byggnader står för en del av våra totala utsläpp av växthusgaser, och om vi ska bromsa klimatförändringarna måste hela samhällsbyggnadssektorn lägga i en högre växel. Genom att ta fram en certifiering för byggnader med netto-noll klimatpåverkan hoppas vi kunna bidra till detta. Stor eloge till Lidl som är först ut med att bygga klimatneutralt – nu ser vi fram emot att se fler branschledande företag vill vara med och visa vägen, säger Lotta Werner Flyborg, Vd på Sweden Green Building Council.

Butiken på Skarphäll i Visby får en försäljningsyta på 1 300 kvadratmeter och beräknas ska stå klar i juli 2020.

SGBC:s Vd Lotta Werner Flyborg och Lidls Sverigechef Johan Augustsson. Foto: Lidl

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.