Låt data vara grunden för återanvändning av våra byggmaterial.

rptnb

Låt data vara grunden för återanvändning av våra byggmaterial.

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Historiskt sett har det funnits en stark tradition av återanvändning inom byggbranschen. För tvåhundra år sedan var det en självklarhet att återanvända så mycket som möjligt av material som sten och timmer. I dagens betong- och stålbyggnadsålder har vi däremot tagit för vana att skicka nästan allting till soptippen.

Globalt sett återanvänds endast 6 procent av byggmaterialen, i en bransch som står för 40 procent av de totala koldioxidutsläppen. Om vi ska bidra till att uppfylla de internationella klimatmålen är en bättre strategi för återanvändning en bra plats att börja på.

Klimatförändringarna orsakar bland annat utmaningar i de globala vädermönstren och påverkar direkt hur vi kan leva. Som bransch måste vi göra mer för att inkludera cirkulära mål och metoder i våra projekt. Det har tagit tid att övergå från att bygga och slänga till att utforma för återanvändning. Men många byggföretag lägger nu mer resurser på att utforma med återanvändning i åtanke, och fler och fler följer efter.

Viktigt att förstå byggbranschens livscykel på ett nytt sätt

Enligt Avfall Sverige genererar den svenska byggsektorn omkring 12 miljoner ton avfall varje år och just nu pågår olika initiativ för att få ner den siffran. Stockholms stad har till exempel tagit fram en handlingsplan för cirkulärt byggande, och ett av de nyckelområden man satsar på är att minska avfallsmängderna från både nyproducerade bostäder och stadens infrastrukturprojekt.

Redan idag finns det exempel på hur restprodukter tas omhand och blir nytt råmaterial. Ett av dessa rör utbyggnaden av Stockholms tunnelbanesystem. I samband med att nya tunnlar grävs under staden genereras miljontals ton berg. Detta förs till en resurspark i Jordbro där det krossas för att sedan säljas som en del till nya byggprojekt.

Annons

Under de senaste åren har det funnits en tydlig trend mot mer energieffektiva byggnader och en växande medvetenhet om mer hållbara byggmetoder. Parallellt med denna utveckling uppstår nya, komplexa utmaningar under projektets utformningsfas. Beställare, ägare och intressenter måste förstå fördelarna med att arbeta annorlunda med cirkularitet och hållbarhet för att få fram mer finansiering i den tidiga designfasen. Detta innebär att vi måste förstå byggnaders livscykel på ett annorlunda sätt, och stödja värdet av att använda mer återvunnet material.

Använda data i större omfattning och i ett tidigt skede

För att skapa en starkare cirkulär byggekonomi blir användningen av lean design- och byggmetoder en viktig ingrediens. En modernare produktion kommer att minimera avfallet och öka kvaliteten på projekten, vilket stöder det viktiga hållbarhetsarbetet samtidigt som det ger bättre resultat för kunderna. För att uppnå detta är tillgången till mer och bättre data avgörande. Med en delad datamiljö kan team dra nytta av information i realtid och effektivisera sina design- och byggprocesser. Detta i sin tur leder till bättre och mer hållbara projekt, och som en trevlig bieffekt kommer det förmodligen att öka lönsamheten.

Att använda data på rätt sätt kan ge oss många fördelar. Genom att koppla samman data på ett friare sätt kan vi bättre fånga upp feedback från nuvarande byggnader och infrastruktur, vilket i sin tur kommer att påverka utvecklingen av framtida byggnader och infrastruktur genom att vi lär oss mer. Nya digitala verktyg och ökad användning av data kommer att leda till bättre beslut i ett tidigare skede, hjälpa oss att bli mer motståndskraftiga mot stigande materialkostnader och se till att vår bransch uppfyller nya regler och krav från regeringar och samhället i stort.

 

Av Nicholas Klokholm, Manager EMEA Sales, Autodesk

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.