Landskrona stad beviljas Lån för Social Hållbarhet på 1,2 miljarder för utveckling av Karlslunds idrotts- och rekreationsområde

Landskrona stad beviljas Lån för Social Hållbarhet på 1,2 miljarder för utveckling av Karlslunds idrotts- och rekreationsområde

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Landskrona stad stärker sitt arbete med att öka den sociala hållbarheten. Med satsningen på Karlslunds idrotts- och rekreationsområde vill kommunen skapa en plats för ökad fysisk aktivitet och sociala möten. För detta har Landskrona stad nu beviljats ett lån för social hållbarhet från Kommuninvest.

Lånet på 1,2 miljarder kronor finansierar utvecklingen av ett modernt idrotts- och rekreationsområde som omfattar bland annat ishall, badhus, fotbollsarena, idrottshallar, Karlslundsparken och ett arenatorg. Denna satsning är en direkt åtgärd för att möta de hälsoutmaningar som identifierades i det politiska inriktningsdokumentet Vägval 2020Vägval 2020 antogs av kommunfullmäktige i Landskrona i november 2020 och omfattar de prioriterade områdena: hållbar välfärd, tillväxt, trygghet, klimat och folkhälsa.

Satsar långsiktigt

– Vår förhoppning är att fler Landskronabor ska komma i rörelse, att föreningslivet ska växa och attrahera nya grupper samt att integrationen ska öka. Genom att utveckla vårt idrotts- och rekreationsområde vill vi bidra till bättre fysisk hälsa på lång sikt, säger Samuel Sköld, ekonomichef i Landskrona stad och projektägare för utvecklingen av idrotts- och rekreationsområdet Karlslund i Landskrona stad.

Genom projektet vill kommunen skapa en plattform för fysiska aktiviteter och gemenskap, särskilt riktat till personer över 65 år och ungdomar i åldrarna 11–17 år.

– Landskrona stads arbete med Karlslund visar hur en kommun kan arbeta med breda insatser med målet att skapa en långsiktig positiv påverkan på fysisk hälsa och integration. Vi är väldigt glada över att finansiera detta initiativ genom ett Lån för Social Hållbarhet, säger Hanna Leife, hållbarhetsstrateg på Kommuninvest och sekreterare i Kommuninvests kommitté för Social Hållbarhet.

Effekthemtagningsplan till grund för uppföljningen

Låntagare vars ansökningar har beviljats ett Lån för Social Hållbarhet förväntas årligen lämna in en uppföljning om investeringen och insatsens sociala resultat. Syftet är att följa upp den förändring som inträffat hos målgruppen efter genomförd investering och social insats. Utvalda indikatorer specificeras i ansökan genom att ange måttenhet, datakälla, mätfrekvens, målvärde och motivering till målvärdet. Detta dokumenteras i en så kallad effekthemtagningsplan.

Finansieringen av Landskronas satsning i Karlslund avses följas upp på indikatorer som inkluderar Minskat ohälsotal, Andel vuxna i Landskrona som genomför pulshöjande aktiviteter i måttlig intensitet, Andel barn i Landskrona som rör sig minst 60 minuter per dag samt Antal deltagartillfällen i idrottsföreningar i åldrarna 7-20 år. Även perspektiv som antal besökare och sysselsättning i Karlslund, liksom in- och utflyttning till området, kommer följas upp.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.