Botkyrkabyggen tecknar lån för social hållbarhet

Botkyrkabyggen tecknar lån för social hållbarhet

ANNONS

Annons

Ett nytt lån lanseras för de aktörer i landets kommuner och regioner som arbetar med social hållbarhet. Bostadsbolagen Botkyrkabyggen och Eidar AB är de första att godkännas för Kommuninvests Lån för social hållbarhet.

Botkyrkabyggen beviljas Lån för social hållbarhet till de renoveringar som bolaget gör i fastigheter i stadsdelarna Fittja och Storvreten.

– Jag är mycket glad över att Botkyrkabyggen godkänts för Kommuninvests Lån för social hållbarhet. Det är en bekräftelse från en extern part på att vårt unika sätt att arbeta med stambyten fungerar. Det finns ett värde i att vi minimerar påverkan på miljön och värnar om hyresgästernas privatekonomi, samtidigt som vi säkerställer en långsiktig ekonomisk hållbarhet för bolaget, säger Chris Österlund, VD för Botkyrkabyggen.

Kommuninvests Lån för Social Hållbarhet beviljas för investeringar inom tre kategorier: boende och boendemiljöer; trygghet, säkerhet och tillgänglighet; samt hälsa, idrott, utbildning och kultur. Ett av de centrala kriterierna är att investeringarna ska bidra till att uppnå tydligt uppställda sociala mål.

– Sedan en tid finns gröna lån för satsningar på miljön. Det är hög tid att det nu även kommer ett lån till alla vi aktörer som arbetar för ökad social hållbarhet i kommunsektorn. Botkyrkabyggen tar ett stort samhällsansvar och Lån för Social hållbarhet är en kvalitetsstämpel från Kommuninvest på att vi på att vi lyckas balansera social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet i våra renoveringar, säger Chris Österlund.

Investering i centrum

Även AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag, har godkänts för det nya lånet. Eidars lån gäller en investering där bostadsbolagets huvudkontor har flyttats till stadsdelen Lextorp för att skapa en positiv dynamik kring Granngården Centrum.

– Sociala lån är en möjlighet för oss att satsa mer på detta viktiga område. Det är viktigt, eftersom vi ser att arbetet gör positiv skillnad i våra bostadsområden. Att vi nu är först i landet med att beviljas sociala lån är såklart en glädjande bekräftelse på att vi gör rätt saker, säger Anna Wänblom, Eidars chef för social hållbarhet.

– Eidar har beviljats Lån för Social Hållbarhet för den upprustning och utbyggnad av lokaler och iordningsställande av utemiljön som genomförts sedan 2016. Eidars val att etablera sig i området har skapat en grundtrygghet som motiverat andra aktörer och Granngården Centrum är nu en arbetsplats för ett par hundra personer. Närservice i form av Eidars kontor, vårdcentral, apotek, restaurang, närlivs och en lokal matproducent finns på plats. Det har i sin tur gett bättre förutsättningar för bl.a. omsorgen gällande äldreboende och hemtjänst. De sociala värden som skapats inkluderar ökad sysselsättning, ökad närservice samt förbättrade förutsättningar för äldreomsorg och hemtjänst. Med ett levande centrum fungerar hela stadsdelen bättre, säger Björn Bergstrand, Hållbarhetschef på Kommuninvest.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.