Kvinnligt arbetslag bygger koldioxidneutralt småhus

Kvinnligt arbetslag bygger koldioxidneutralt småhus

ANNONS

Annons

Villazero är ett småhus som ska bli helt koldioxidneutralt och certifieras enligt Svanen och NollCo2. Förutom hållbarhet ska projektet lyfta jämställdhet och nu tillsätts ett helt kvinnligt arbetslag som ska bygga huset.

Projektets syfte är dels vara en föregångare inom koldioxidneutralt byggande, dels att lyfta kvinnliga förebilder i byggbranschen. De tre initiativtagarna till Villazero är Fiskarhedenvillan, Structor Byggteknik Dalarna och Mondo arkitekter. I samverkansprojektet bidrar även Women Building Sweden, Dalarnas Försäkringsbolag och Byggdialog Dalarna.

Uppdraget att sätta ihop ett helt kvinnligt arbetslag till Villazero har tilldelats byggbolaget ByggPartner.

– Villazero förenar två av byggbranschens absolut viktigaste frågor – hållbarhet och jämställdhet. Givetvis ställer vi oss bakom en sådan satsning. Vi är stolta över att våra kvinnliga hantverkare fungerar som goda förebilder i byggbranschen, säger Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner.

Platschef blir Emma Eriksdotter, från ByggPartner. Hon kommer tillsammans med bland andra Lotta Renheim, entreprenadingenjör på ByggPartner, inledningsvis att jobba med att hitta lämpliga underentreprenörer som har tjejer med specialistkompetens inom mark, måleri, rör, med mera.

– Vi är jätteglada att vi hittat en entreprenör som kan uppfylla vår ambition om att verka för en mer jämställd byggbransch. Vi har högt förtroende för ByggPartner då vi vet att dom delar våra värderingar både vad gäller ekologisk och social hållbarhet och vill se samma förändring i byggbranschen, Helena Tallberg, projektledare Villazero.

Villazero har byggstart sensommar 2021. Huset ska byggas på en för ändamålet inköpt tomt i Borlänge.

Lotta Renheim och Emma Eriksdotter, ByggPartner

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. AnnnSofie Saville
    2021-05-19 at 09:34 Svara

    Underbarr med kvinnor som visar vägen och som kommer bli förebilder för kommande generation. jag själv jobbar i en väldigt mansdominerad branch Grillar. jag driver ett företag som ansvarar för Sverige när det kommer till Elgrillar som är både miljövänliga och bra för god hälsa. Det skulle vara super intressant att få vara med i detta sammanhang.
    Tillsammans blir vi starka

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.