Masonite Beams levererar lättbalkar till Villazero

Masonite Beams levererar lättbalkar till Villazero

ANNONS

Annons

Masonite Beams är med och levererar lättbalkar i trä till utvecklingsprojektet som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna driver tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna.

Huset som byggs inom projektet Villazero ska uppnå netto noll klimatpåverkan. Målet är att villan ska visa vägen för de mest klimatsmarta byggteknikerna och byggmaterialen. Nu påbörjas bygget av villan och den kommer ställas upp av ett bygglag av kvinnor. Villazero byggs till stora delar av trä. I stället för betonggrund används trägrund, även organisk isolering och trätak kommer användas. Villan har projekterats för att klara certifieringen NollCO2 enligt Sweden Green Building Council samt Svanens kriterier.

Masonite Beams levererar väggreglar och syllar i lättbalk som ska medföra små köldbryggor och en energieffektiv vägg.

– Vi har haft en bra dialog med Masonite Beams under resans gång. Vi har fått bra hjälp när det kommer till konstruktion, lösningar och miljöberäkningar, berättar Helena Tallberg, projektledare hos Fiskarhedenvillan.

Anpassningen med de färdigkapade väggreglarna från Masonite Beams följer projektets mål med att använda så lite onödigt material som möjligt.

– Vi har tidigare övervägt att använda lättbalkar i våra hus och det ska bli mycket intressant att få praktisk erfarenhet nu via Villazero-projektet. Allt vi lär oss och ser att fungerar överväger vi sedan om vi kan ta in i vår ordinarie produktion. För det är när alla våra hus kan byggas med hållbara material som vi kan göra riktig skillnad, säger Helena Tallberg.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.