Kommunalpolitiker får utmärkelse för träsatsningar i Skellefteå

Kommunalpolitiker får utmärkelse för träsatsningar i Skellefteå

Genom utmärkelsen Årets Gnista vill föreningen Trästad Sverige uppmärksamma insatser som lett till framgångar och synlighet för svenskt träbyggande. Denna gång går priset till Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, för hans engagemang för lokalt träbyggande.

Lorents Burman har under många år arbetat för ett ökat träbyggande, både i sin egen hemstad Skellefteå och i Sverige i stort. Han engagerade sig i det nationella projektet Trästad 2012 där han var tydlig och drivande i arbetet med att visa träbyggandets fördelar. Han har också drivit på för att Skellefteå kommun skulle arbeta med och anta en egen träbyggnadsstrategi, påpekar juryn för priset i sin motivering.

Under hans ledning har även många studiebesök gjorts i kommunen för att se på broar, p-hus och flervåningshus, påpekar juryn. Det som man menar kommer att sätta Skellefteå än mer på kartan är det omtalade kulturhuset som ska byggas. Kulturhuset kommer att byggas i trä och ska bli Nordens högsta massivhus när det står färdigt preliminärt år 2021.

– Jag är oerhört glad över priset, och jag ser det som ett kvitto för alla engagerade som genom åren bidragit till ett ökat byggande i trä, som är det enda förnyelsebara materialet, säger Lorents Burman, ordförande i kommunstyrelsen i Skellefteå kommun. Det är alltifrån kommuner, akademin, tillverkare, byggföretag, arkitekter och alla andra som har möjliggjort detta. Därför är trä idag en naturlig del av byggprocesserna, säger Lorents Burman.

Skellefteå kulturhus. Illustration: White arkitekter/ Lorents Burman. Foto: Patrick Degerman

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment