Karlstad är Årets Arkitekturkommun för andra gången

Karlstad är Årets Arkitekturkommun för andra gången

ANNONS

Annons

För andra året i rad rankades Karlstad högst när priset Årets Arkitekturkommun delades ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

2020 tog Karlstad hem förstaplatsen och vinner nu som första kommunen utmärkelsen två gånger i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats.

– Grattis Karlstad, Örebro och Skellefteå! Ni är bäst i landet på att skapa förutsättningar för hållbara miljöer där människor trivs och ni lyckas samtidigt möta bostadsbehovet. Topptrion har på ett föredömligt sätt skapat goda villkor för att utveckla arkitekturen i kommunen och lagt ribban högt för att minska sin klimatpåverkan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

– Stadsbyggnadsnämnden arbetar långsiktigt och målinriktat tillsammans med en förvaltning som gör sitt bästa för att skapa förutsättningar för en bra utveckling av vår stad. Vi har också ett gott samarbete med de entreprenörer som bygger i Karlstad. Detta sammantaget gör att vi kan arbeta framåtsyftande gestaltningsfrågor, planlägga mark i snabb takt och bevilja bygglov så att staden kan utvecklas och växa till förmån för både Karlstadsbon och besökaren. Att få det här priset för andra året i rad är ett bevis på att hårt arbete lönar sig, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Medlem i Klimatkommunerna

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Både privatanställda arkitekter och de kommunanställda arkitekterna ger mycket höga omdömen till kommunen, enligt arkitektkårens bedömning.

Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Karlstad har tidigare varit årets klättrare vad gällde delindexet Byggande, administrativa rutiner och lagefterlevnad. De senaste åren har dock Karlstad legat bland de främsta när det gäller delen som rör byggande, rutiner och lagefterlevnad. Byggandet och planerat byggande är fortsatt på en bra nivå i förhållande till befolkningsutvecklingen och de delar som rör rutiner och processer fungerar fortsatt bra.

I år har även två klimataspekter vägts in vid bedömningen, den ena handlar om huruvida kommunen ställer klimatkrav på byggmaterial i sina egna fastigheter och det andra om kommunen är medlem i gruppen ”Klimatkommunerna”. Karlstad är medlem i föreningen Klimatkommunerna men ställer inte klimatkrav på byggmaterial. Här finns alltså en potential att stärka resultaten ytterligare, påpekas det i motiveringen.

Relaterade artiklar

En kommentar

 1. AnnSofie Saville
  2021-10-14 at 09:52 Svara

  Grattis till Främst Karlstad som vann och Örebro och Skellefteå så klart.
  jag ser fram emot att sammarbeta med alla er med frågor som trygghet trivsel och tillgänglighet.

  jag driver ett företag som ansvarar för Skandinavien när det gäller Elgrillar till offentlig miljö. Karlstad har börjat så smått och det glädjer mig att se att man tänker på brandfaran i tätbebyggelse.

  Måste också ge en extra eloge till alla som jag talat med i Karlstad inför en Outdoormässa den 21/10 på stadshotellet. Alla är mycket trevliga och tillmötesgående, en stjärna i hatten till Karlstad kommun.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.