K2A sätter mål om att bli klimatpositivt 2027

Hållbarhetschef Karina Antin och VD Johan Knaust

K2A sätter mål om att bli klimatpositivt 2027

ANNONS

Annons

Fastighetsbolaget har fattat beslut om att anta ett nytt klimatmål som innebär att K2A:s hela värdekedja ska vara klimatpositiv redan 2027.

K2A blir därmed det första fastighetsbolaget i Sverige med ett så pass offensivt klimatmål. Målet innebär både att K2A ska bli klimatpositiva i hela företagets verksamhet, det vill säga att K2A ska reducera mer växthusgaser än bolagets aktiviteter genererar, och därmed lyckats anpassa verksamheten redan tre år innan 2030 då både Parisavtalet och Sveriges miljömål om halverade utsläpp ska vara uppfyllda.

– Vi har redan kommit långt i vårt hållbarhetsarbete men genom att sätta detta offensiva mål tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förstärka positionen som det gröna fastighetsbolaget. Vi vill bli Sveriges första klimatpositiva fastighetsbolag och dit tänker vi nå redan 2027. Den avgörande anledningen till att vi kan sätta detta mål är att vi redan vid starten 2013 satsade på ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten, vilket nu gör att vi inte behöver ställa om verksamheten utan bara trimma våra processer, säger Johan Knaust, vd för K2A.

Målsättningen är att hela K2A:s värdekedja ska vara klimatpositiv senast vid utgången av 2027 – från produktion av lägenheter till hållbar förvaltning av fastigheterna. K2A:s långsiktiga mål är att bolaget ska ha nollutsläpp av växthusgaser till atmosfären, det vill säga inget behov av klimatkompensation.

– Det är av största vikt att fastighetsbranschen anstränger sig för att uppnå stora utsläppsminskningar och därmed minska klimatpåverkan. Branschen behöver accelerera klimatarbetet och här vill K2A ligga i framkant. Den senaste IPCC-rapportens budskap är tydligt, vi måste tillsammans minska utsläppen mycket och snabbt, och därför har vi inte tid att vänta utan behöver agera nu. Det kommer K2A göra genom att fortsätta bygga i trä och återbruka material, fortsätta klimatoptimera vårverksamhet och arbeta strategiskt med cirkuläritet, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.