Järfälla kommun antar trähusstrategi

Järfälla kommun antar trähusstrategi

ANNONS

Annons

Den 1 februari tog kommunstyrelsen i Järfälla beslut om att anta en trähusstrategi som bland annat ska öka kommunens kompetens inom träbyggnation.

– Den nya trähusstrategin är den senaste i en rad klimatåtgärder som Alliansen vidtagit under mandatperioden för att minska vårt klimatavtryck. Ett medvetet livscykelperspektiv och ett mer resurseffektivt byggande är viktiga steg för att främja en grön och hållbar stadsutveckling och uppnå målen i miljöplanen, säger Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet.

Trähusstrategin syftar till att öka kommunens interna kompetens inom träbyggnation och externt till utvecklingen inom träbyggnation och av andra innovativa klimatsmarta material.

– Trä är ett naturligt byggmaterial som ger behaglig inomhusmiljö. Ny innovativ teknik gör det möjligt att bygga flerfamiljshus i trä med intressant arkitektur och låg energiförbrukning. Jag har drivit frågan i många år och är glad över att strategin nu är på plats, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i innovationsutskottet.

I Järfälla finns redan flera byggnader i trä, exempelvis Kallhälls pendeltågstation, Herrestaskolan i Barkarbystaden och kedjehus i Vattmyra. I Barkarbystaden har byggande i trä varit ett utvärderingskriterium vilket resulterat i att K2A kommer att uppföra studentlägenheter i trä.

Ärendet behandlas slutgiltigt i kommunfullmäktige den 15 februari.

Herrestaskolan i Barkarbystaden

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.