Instalcos teknikkonsultbolag Intec har fått uppdraget som husarkitekt vid renoveringen av Kungliga Operan i Stockholm.
Det ursprungliga Kungliga Teaterhuset invigdes 1782. Det revs hundra år senare och det nya operahuset som står än idag invigdes 1898. Kungliga Operan i Stockholm har ett stort underhålls- och ombyggnadsbehov. Utmaningen för Intec är att stora delar av byggnaden är antikvariskt klassad. Mycket av arbetet kräver omfattande åtgärder för att bevara det höga kulturella värdet och samtidigt hålla en hög nivå gällande teknik och installationer.
– Renoveringsarbetet vid Kunglig Operan är ett krävande och komplicerat uppdrag där vi måste ta största möjliga hänsyn till den kulturhistoriska fastigheten. Det är höga bevarandekrav på husen och vi får gå varsamt fram med många speciallösningar och anpassningar i samarbete med beställare, byggare, antikvarie och montörer från olika discipliner, Harry Seppäläinen på Intec.
Intec har tecknat ett treårigt avtal med Kungliga Operan med möjlighet till sex års förlängning. Beställare är Statens Fastighetsverk och Intecs uppdrag sker i samarbete med Ahrbom & Partner arkitektfirma.
Sex nya salar
Statens fastighetsverk fick 2013 regeringens uppdrag att utreda hur en Ny Opera i Operan kan utformas. I uppdraget ligger utöver att rusta upp byggnaden att skapa bättre förutsättningar för Kungliga Operans konstnärliga verksamhet, att säkra en god arbetsmiljö för samtliga yrkesgrupper och att öka tillgängligheten för publiken.
På uppdrag av Statens fastighetsverk har Ahrbom & Partner och Lundgaard & Tranberg sedan 2017 arbetat med ett förslag till utformning av en Ny Opera i Operan. Förslaget, som presenterades 2019, innebär att byggnadsvolymen och ytorna för Kungliga Operans olika verksamheter ökar, samtidigt som arbetsmiljön och tillgängligheten förbättras. Även akustiken förbättras, både för publik och utövare på scen. I en tillbyggnad av operabyggnaden mot Kungsträdgården ska sex nya salar för konstnärlig verksamhet inrymmas, bland annat en ny scen för barn och ungdom med egen entré från Kungsträdgården, orkesterrepetitionssal, korsal och balettsalar. Den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp.