Hon är Årets Samhällsbyggare

Hon är Årets Samhällsbyggare

annons

Under årets upplaga av Samhällsbyggnadsdagarna delades pris ut till bland annat Årets Samhällsbyggare. 2018 års vinnare av utmärkelsen blev Ulrika Francke.

Priset Årets Samhällsbyggare har delats ut sedan 2013. Den 2 oktober delades årets pris ut vid middagen i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarna. Ulrika Francke, vice ordf. Swedbank, blev årets vinnare.

“Hon har, med sitt långsiktiga arbete, utvecklat de företag hon varit verksam i och de gemensamma satsningar som lyfter hela samhällsbyggnadssektorn och tydliggör sektorns roll i hela samhället. Hon var en av de drivande bakom bildandet av IQ Samhällsbyggnad och sitter i ett flertal styrelser där hennes arbete bidrar till att utveckla samhällsbyggnadssektorn. Dessutom verkar hon för ett hållbart samhälle genom att satsa på forskning och utbildning som driver samhället framåt,” löd juryns motivering.

Ulrika Francke har idag en rådgivande roll hos Tyréns, där hon tidigare var vd, och är ordförande i BIM Alliance och IVA:s avdelning för Samhällsbyggnad. Hon sitter även i styrelsen för Swedbank och Hexagon. Innan Tyréns arbetade hon bland annat som VD för SBC/Bostadsrätterna, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm och gatu- och fastighetsdirektör i Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt att presentera Ulrika Francke som Årets Samhällsbyggare 2018 eftersom hon brinner för att skapa ett hållbart samhälle, bl.a. genom forskning säger Sara Haasmark, VD Samhällsbyggarna.

KRÖNIKA Ulrika Francke: “Menar vi hållbart så gäller det också dess konstruktion och material under en livscykel”

Excellence in Civil Engineering till Johnny Kellner

Under kvällen delades också utmärkelsen Excellence in Civil Engineering ut till energi- och klimatstrategen Johnny Kellner. Han har arbetat i byggbranschen sedan 70-talet. Först som konsult i många år hos SWECO, sedan som projekterings- och miljöchef hos byggbolaget JM i Stockholm och därefter som teknik- och miljöchef hos Veidekke i Sverige. Nu är han oberoende konsult och i huvudsak verksam i forsknings- och utvecklingsprojekt med inriktning kring energi och miljö. Han har dessutom varit verksam hos bland annat Kretsloppsrådet, ByggaBo-dialogen, Byggmästareföreningen och är nu ledamot hos Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling. Han är också författare till tre böcker om miljö och hållbarhet varav den senaste utgavs av Balkongförlaget 2017.

– Det är första året vi delar ut priset och det är otroligt roligt att presentera klimatkämpen Johnny Kellner som Årets Excellence in Civil Engineering säger Sara Haasmark, VD Samhällsbyggarna.

– Jag är överväldigad, glad och väldigt stolt över att jag tilldelats detta förnämliga pris, säger Johnny. Att arbeta med miljöfrågor var tidigare inte alltid så enkelt inom byggbranschen och utmärkelsen är ett tydligt kvitto på att miljöarbetet jag drivit under många år har uppmärksammats och uppskattats även externt, fortsätter Johnny. Att arbeta med miljö och hållbarhet är ju kärleken till våra barn, barnbarn och kommande generationer, avslutar Johnny.

Foto: Peter Rutherhagen

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.