ANNONS
Nytt nummer ute av Hållbart Byggande

Nytt nummer ute av Hållbart Byggande

annons
ANNONS

Nu är vårt senaste nummer av Hållbart Byggande här! Vi intervjuar bland annat energi- och klimatstrategen Johnny Kellner som ger en tillbakablick på åren i byggindustrin.

När miljöfrågorna inte ännu hade blivit praxis i hela branschen stötte han på motstånd efter motstånd. Men han fortsatte, tålmodigt, att strida för sin sak. Nu uppmärksammas han med det nyinstiftade priset Excellence in Civil Engineering för arbetet med att minska de negativa miljökonsekvenserna av det svenska byggandet.

I detta nummer har vi även tittat närmare på ett stort renoveringsprojekt; Valla torg, söder om Stockholm. En rad klimatsmarta lösningar implementeras inom ramen för EU-projektet GrowSmarter samtidigt som de 60 år gamla husen genomgår stora upprustningar. Stammar, tekniska installationer och annat i fastigheterna har nått sin livslängd och byts nu ut. Projektet har varit krävande och inneburit en rad utmaningar, bland annat i form av ett väldigt pressat schema och oväntade svårigheter längs vägen som krävt åtgärder. Den omfattande renoveringen har också inneburit långa evakueringstider för de boende och hyreshöjningar som många har protesterat emot. Vi har pratat med det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem och en boende om deras respektive syn på renoveringen och projektet.

Ett projekt där de sociala frågorna och trygghet står i fokus är planeringen av en ny mor- och barnenhet på Panzisjukhuset i Kongo, som drivs av fredsprisvinnande gynekologen Denis Mukwege. Cristiana Caira, arkitekt på White, berättar om hur de genom läkande arkitektur ska skapa omsorgsfullt utformade och hållbara utrymmen för patienterna. I detta nummer hämtar vi också inspiration från hus byggda i trä, betong och aluminium. Tre arkitekter berättar om varsitt prisbelönt projekt – från vision, funktion och val av material till hållbarhetsaspekter och färdig byggnad.

Vi bjuder också på en rapport från Eurovent Summit och nyheter på ventilationsområdet, ett reportage om hur Göteborg arbetar mot att nå målet om en fossilfri framtid, och så låter vi två parter – nationalekonomen Peter Englund och Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder – mötas i en duell om fri hyressättning.

 

Prenumerera på Hållbart Byggande

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.