Historiskt nytt avtal mellan Byggföretagen och Byggnads

Johan Lindholm

Historiskt nytt avtal mellan Byggföretagen och Byggnads

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett förbättrat huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumping. Det är innehållet i det nya kollektivavtal som parterna enades om under torsdagen.

Den 18 november varslade Byggnads om storstrejk i byggbranschen. Fullt utbruten skulle konflikten drabba över 8000 personer på nästan 100 arbetsplatser. Överenskommelsen innebär att alla konfliktåtgärder dras tillbaka.

– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma. Att stärka de regionala skyddsombuden kommer inte lösa alla problem i byggbranschen men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Avtalet har en längd på 29 månader och innefattar – förutom ökade befogenheter för regionala skyddsombud, uppsnabbad och förenklad process för att granska misstänkt kollektivavtalsbrott samt ett utökat ansvar för huvudentreprenören och en definition av lön och traktamenten som ytterligare förhindrar lönedumping från utländska företag – en löneökning på 5,4 % fram till 30 april 2023 enligt det märke som sattes av parterna inom industrin tidigare i höstas.

Arbetsgrupper mot trakasserier

Parterna har också kommit överens om en pensionsuppgörelse som ger de anställda rätt till pensionsavsättning från 22 års ålder. Dessutom ökas den extra pensionsavsättningen för samtliga. Avtalet innehåller även en uppgörelse om graviditetslön för gravida som inte kan arbeta vidare då arbetsuppgifterna riskerar skada den gravida eller fostret. Arbetsgrupper för att utveckla jämställdheten och arbetet mot trakasserier och sexuella trakasserier kommer också tillsättas.

– I den här avtalsrörelsen har vi visat för hela Sverige att byggbranschen behöver mer ordning och reda, säkrare arbetsmiljö och ökad jämställdhet. Vi har fått driva arbetsgivarna framför oss i de här frågorna och jag är stolt över att vi nu kan leverera på samtliga punkter. Det finns fortfarande mycket jobb kvar att göra, arbetet för en sundare byggbransch slutar aldrig, säger Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads.

– Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.