“Klimatanpassning måste få kosta”

Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

“Klimatanpassning måste få kosta”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen tillsätter en ny statlig utredning för att fler klimatanpassningsåtgärder ska stärka samhällets robusthet mot ett klimat i förändring. – Regeringens utgångspunkt att fler åtgärder måste komma till är viktig, säger Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

Kostnaderna för att hantera klimatrelaterade skador är stora. Endast försäkringsbranschens kostnader för att hantera skadorna från översvämningar och stormar handlar om miljardbelopp årligen. Därför ska utredaren bland annat hitta möjliga finansieringsmodeller för åtgärder som genomförs av, och gynnar, flera aktörer som försäkringsgivare, fastighetsägare, näringslivet, kommuner och regioner.

Annons

Vill se kraftsamling

– Det en olycklig föreställning att klimatanpassning inte får kosta staten något, eller innebära nya statliga åtaganden. Klimatanpassningen kan enbart ske i ett gemensamt ansvar. Byggföretagen vill se kraftsamling från staten. Det behövs när klimatutmaningarna är stora och byggkonjunkturen svag, säger Emma Bonnevier.

Utredningens uppdrag ska redovisas senast den 30 april 2025

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.