Byggnads varslar om strejk – vill se nytt avtal för arbetsmiljön

Byggnads varslar om strejk – vill se nytt avtal för arbetsmiljön

ANNONS

Annons

Byggnads varslar om strejk på Byggavtalet från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess.

Varslet omfattar i steg ett 87 arbetsplatser och ca 1400 anställda. Enligt Byggnads har konflikten ingenting med lönenivåer eller avtalets längd att göra. Orsaken till varslet grundar sig i att Byggföretagen enligt Byggnads inte vill diskutera förbättringar av arbetsmiljön. Byggnads anser att deras förslag för att få ner olyckstal och få bukt med kriminalitet i branschen har hamnat längst ner på dagordningen under avtalsförhandlingarna. Byggnads har bland annat föreslagit att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser för att skapa en säkrare arbetsmiljö, tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder och att företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror?, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i branschen. Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Det här är frågorna vi ska fokusera på. Parterna behöver kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

– Vi är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. Därför förstår vi inte varför man väljer att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

– Vad det här egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket. Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger Mats Åkerlind.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.