HD: Cementa får inte prövningstillstånd

Foto: Cementa

HD: Cementa får inte prövningstillstånd

ANNONS

Annons

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd till Cementa för utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland.

Cementa har i Mark- och miljööverdomstolen fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet avvisad då miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön.

Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast.

– Det är beklagligt att Högsta domstolen inte ger prövningstillstånd men vi har samtidigt varit förberedda på detta utfall. Beskedet påverkar inte vårt pågående arbete utan vi arbetar vidare med övriga insatser som vi påbörjade direkt då vi fick Mark- och miljööverdomstolens besked i juli, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa.

LÄS MER: Regeringen förlänger Cementas tillstånd

“Skapar osäkerhet”

Bolaget arbetar med en ansökan för ett kortare tillstånd till kalkstensbrytning som skulle kunna gå snabbare att få på plats, och en ansökan om ett långsiktigt tillstånd. Cementa uppges även arbeta för att få på plats kortsiktiga lösningar för råmaterialförsörjningen till fabriken med syfte att minska konsekvenserna av en förväntad cementbrist i Sverige efter nästa sommar.

– Även om dagens besked inte påverkar arbetet framåt för oss i sak så är det bekymmersamt eftersom det lämnar ett antal principiella frågor obesvarade om hur ärendet har hanterats juridiskt. Det skapar en osäkerhet i hela systemet kring tillståndsprocessernas effektivitet i Sverige, säger Karin Comstedt Webb.

Naturskyddsföreningen: “Uppseendeväckande beslut av regeringen”

Ökad beredskap

I en kommentar till HD:s beslut efterlyser Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd politiskt ledarskap och ökad beredskap.

– HD:s besked visar att juridiken inte löser cementkrisen åt regeringen. Vad görs för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni och stora varsel som behöver lösas ut kring jul? säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys kan tre av fyra bostäder inte byggstartas en månad efter produktionsstopp på Cementas fabrik i Slite. Endast 15 000 av 60 000 prognosticerade bostäder per år kommer kunna påbörjas och drygt 280 000 arbetstillfällen påverkas.

– Sten, stål och trä har lagt grunden till stora delar av Sveriges välstånd. Men rätt material behöver användas på rätt ställe. Betong kan inte uteslutas ens vid trähusbyggnation. Ökad trähusbyggnation förutsätter också ett politiskt ledarskap som möjliggör produktivt skogsbruk och en möjlighet att avverka skogen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Den 30 augusti är byggbranschen inbjuden till möte med bostadsminister Märta Stenevi (MP) om hur sårbarheten av ett material och en leverantör kan undvikas inom bostadsbyggandet.

LÄS MER: Byggmaterialhandeln vill se säkrad tillgång till svensktillverkad cement

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.