Cementbrist leder till omfattande byggstopp

Cementbrist leder till omfattande byggstopp

ANNONS

Annons

En ny konsekvensanalys som Byggföretagen gjort med anledning av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland kommer innebära ett omfattande byggstopp, enligt analysen.

Redan i november kommer 3 av 4 nya bostäder inte att kunna byggstartas. Flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad.

LÄS MER: Cementa nekas fortsatt brytning i Slite

Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin har gemensamt begärt ett skyndsamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan i syfte att diskutera hur regering och branscher samfällt kan arbeta för att lindra effekterna.

– Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– Byggbranschen har jobbat genom hela pandemin och skapat värde för Sverige. Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb, säger Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads.

– Slitecementen står för en så stor andel av det som används i produktionen av bygg- och anläggningsbranschen. Det finns inga rimliga alternativ till den idag, säger Malin Löfsjögård VD Svensk Betong.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.