Göteborg klimatanpassar ny stadsdel

Göteborg klimatanpassar ny stadsdel

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den nya stadsdelen Frihamnen i centrala Göteborg, med tusentals lägenheter längs Göta Älv, ska klimatanpassas. Den första detaljplanen för stadsdelen är nu ute på samråd.

Området ska bli en grön, tät och stadsmässig del av innerstaden med arbetsplatser och handel, socialt blandat boende, god kollektivtrafik och en vattennära park. Frihamnen är också strategiskt viktigt för stadskärnan att växa över älven och för att knyta ihop stadsdelarna Kvillestaden, Backaplan, Lindholmen och Ringön. En första etapp är föreslagen till området kring den mittersta hamnbassängen. Planen är att det jubileumsåret 2021 ska finnas minst 1000 bostäder i Frihamnen och 9000 år 2040. Utöver stadsparken föreslås ett antal bostadsnära parker och allmänhetens tillgänglighet till kajer och vatten ska säkerställas och dagvattenhanteringen integreras i stadsrummen.

Dagvattenhantering genom öppna system

I arbetet med planeringen av Frihamnen har Göteborgs stad lagt särskilt krut på förebyggande effekter av klimatförändringar som gör att vattennivån stiger i staden och att kraftiga skyfall blir allt vanligare. Förutsättningarna för att exploatera området är utmanande. Området är låglänt, marken har dålig bärighet och kajerna är i dåligt skick. Planen är att höja upp marken och på så sätt se till att tillgängligheten fungerar även vid högvatten från havet. I den nya stadsdelen gör man också plats för ett 100-års regn på gator, gård och torg. Målet är att Frihamnen ska fungera i stort sett som vanligt även vid översvämningar. All dagvattenhantering kommer att skötas genom öppna system och den ytliga reningen av vattnet tas om hand av växter. Inspirationen har hämtats från olika lösningar i Köpenhamn, New Orleans och Malmö, städer som drabbats av översvämningar. 

Annons

 

Källa: Göteborgs stad, SR, Fastighetsnytt

Illustration: Del av Frihamnen, detaljplan etapp 1. White Arkitekter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.