Uddevalla kommun och NCC bygger översvämningsskydd

Idéskiss kajpromenad vid Bäveån. Illustration: Sydväst

Uddevalla kommun och NCC bygger översvämningsskydd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bäveåns norra och södra sida behöver skredsäkras och stabiliseras samt höjas på sina ställen för att klara högre vattennivåer. Samtidigt kommer man att skapa en ny attraktiv miljö längs kajerna och skapa en tillgänglighet för alla som inte finns nu.

– Det är viktigt att vi kan klimatanpassa staden för framtiden och samtidigt skapa förutsättningar för centrum att växa med ny bebyggelse i vattennära läge. Nu vänder vi staden mot dess rätta element – vattnet – vilket kommer skapa en oerhörd attraktivitet, säger Per Bäckström, projektchef för stadsutveckling på Uddevalla kommun.

Bäveåns norra och södra sida kommer skredsäkras och stabiliseras från Västerbron fram till i höjd med Riverside hotell.

Nyligen blev det klart att NCC kommer att bygga översvämningsskyddet och förvekliga den nya miljön efter kommunens planer och visioner, efter att bolaget vunnit upphandlingen.

– Genom tätt samarbete från tidigt skede kan vi ta tillvara erfarenheter och vår samlade kunskap, vilket kortar planeringstiden och ger synergieffekter i etapperna. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med komplexa byggprojekt och ser fram emot att tillsammans med Uddevalla kommun skapa nya attraktiva områden för Uddevallaborna, säger Robert Angmyr, produktionschef NCC Infrastructure.

Hela arbetet är indelat i 21 etapper, där varje del kräver ett nytt avrop och politiskt beslut. Det som står klart i nuläget är att man kommer att börja med den södra sidan. Exakt i vilken ordning sker genom dialog mellan Uddevalla kommun, NCC och Sweco. Byggstart är planerad till vinter 2023-2024, men är beroende av beslut från Mark- och miljödomstolen.

 

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.