Glaspriset 2018 till kontorsbyggnad i Umeå

Glaspriset 2018 till kontorsbyggnad i Umeå

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Glaspriset 2018 går till Umestan 12. Ett sex våningar högt kontorshus som med sin 3300 kvadratmeter stora glasfasad även klarar kraven för Miljöbyggnad Guld.

Glaspriset är Glasbranschföreningens tävling om bästa glasbyggnadsprojekt som delas ut vartannat år i samband med byggmässan Nordbygg.

– Det känns naturligtvis både hedrande och roligt att vinna Glaspriset. När vi ritade Umestan ville vi att materialet skulle spegla och utmana sin omgivning. Men vi ville också att det skulle kunna agera effektivt klimatskal, bidra till goda ljusförhållanden och driva karaktäristisk arkitektur till sin spets, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt för Umestan 12.

Tack vare dubbelskalsfasaden, där det yttre skiktet hänger i konsoler 90 centimeter utanför det inre skiktet, undviks onödiga köldbryggor vilket bidrar till en låg energiförbrukning för fastigheten.

Juryns motivering löd:

Annons

Som en del i Umeås ambitiösa satsning på arkitektur och stadsutveckling, har en ny kontorsbyggnad av skimrande glas uppförts i regementsområdets företagspark. Kring en överbelyst atriumgård är kontorsrum placerade med fin utsikt över centrala Umeå. Den miljöguldklassade byggnaden har en dubbelglasfasad där det yttre glasskiktet hänger från meterlånga konsoler, för att undvika köldbryggor. Glaset har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt. Detta möjliggör solskydd, insynsskydd och full utblick. De två fasadskiktens uttryck varierar under dagen. I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus.


FAKTA Umestan 12

Byggherre: Lerstenen AB
Arkitekt: Wingårdhs, Tord-Rikard Söderström, Niklas Carlén och Gert Wingårdh
Byggentreprenör: Selbergs AB
Glasentreprenör: UPB AS
Glasleverantör: Pal-Klaas AS

Foto: Wingårdhs

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.