Gjuteriet – en byggnad som genomsyras av återbruk

Gjuteriet – en byggnad som genomsyras av återbruk

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Omvandlingen av Gjuteriet i Malmö är nu komplett. Projektet med fokus på återbruk är ett bevis på att det med cirkulära strategier går att göra en befintlig byggnad mer miljövänlig och hållbar. ECO-betong från Swerock har bidragit med 25 % minskad klimatpåverkan.

Bottenplattan och trapphusen i Gjuteriet är gjutna med ECO-Betong som har producerats lokalt på Swerocks betongfabrik i Malmö. I ECO-Betong ersätts delar av cementen med Merit, en biprodukt från stålindustrin. Tack vare den reduceras utsläppen av koldioxid.

Präglas av återbruk

– Att kunna addera ECO-Betong till en byggnad som genomsyras av återbruk, känns som fastighetsutvecklare väldigt roligt. ECO-Betong bidrar till att sänka husets klimatpåverkan och rimmar väl med Varvsstadens övergripande hållbarhetsarbete, säger Magnus Alfredsson, Projektchef Varvsstaden AB.

Annons

Byggnaden ligger i Varvsstaden som sedan start har haft ett tydligt hållbarhetsfokus. Den kommer nu att bli Oatlys nya huvudkontor. Totalt har Swerock levererat 1 243 kubikmeter ECO-Betong till Gjuteriet.

Reducerad klimatpåverkan

– Med ECO-Betong ställer vi om för en minskad klimatpåverkan. Vi är stolta över att få vara en del av hållbarhetsarbetet i Oatlys nya lokaler men även i Malmö Stad i stort, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.

Gjuteriet är cirka 4 900 kvadratmeter och har till stor del uppförts med hjälp av återbruk. Bland annat har man adderat ca 40 000 återbrukade tegelstenar från andra demonterade fastigheter på området. Byggnaden är en av tre finalister i branschtävlingen Årets Bygge och priset delas ut 28 mars.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.