Unik vit betong

Unik vit betong

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Swerock har levererat cirka 1 000 kubikmeter vit betong för att gjuta ett 5 500 kvadratmeter stort industrigolv till Swegon i Kvänum. Resultatet är ett ljusare golv, men också mycket hårdare betong än normalt.

Att gjuta ett golv i vit betong är unikt då den hittills mest använts inom prefabindustrin samt till markplattor och betongmöbler. I projektet har man som bindemedel i betongen använt en vit cement med inblandning av ytterligare tre procent vitt pigment.

Bättre arbetsmiljö

– Projektet ställde höga krav på planering av leveranserna med bindemedel både med hänsyn till lagrings- som leveranskapaciteten och transporterna av betongen. För att betongen skulle behålla sin vita färg krävdes även noggrann rengöring av blandaren och betongbilen både före och efter leveransen, säger Magnus Frisén, Platschef på Swerocks betongfabrik i Skara.

Enligt Marcus Karlsson, Fastighet och Underhållschef på Swegon Operations, valde man den vita betongen framför allt för att minska underhållskostnaderna och för att få en bättre arbetsmiljö för medarbetarna.

Annons

Kunde energieffektivisera tack vare färgen

I den närliggande monteringslokalen är golvet målat i en ljusare färg ur just arbetsmiljösynpunkt, men som behöver underhållas för att behålla ljusheten. Ur ett tids- och kostnadsperspektiv är det inte optimalt, varför man nu valde den homogena vita betongen. Tack vare att betongen är ljusare kunde även antalet armaturer minskas och därmed också elförbrukningen.

– Det var många parametrar att hålla reda på men med fint samarbete mellan alla involverade blev resultatet mycket lyckat, säger Magnus Frisén.

Swerock är en av Sveriges största leverantörer av material och tjänster till bygg- och anläggningsbranschen. I erbjudandet ingår ballast, betong, transport- och maskintjänster samt miljötjänster som återvinning, marksanering och vattenrening. Med gedigen kunskap, personligt engagemang och lokal närvaro skapar vi helhetslösningar som gör ditt projekt mer hållbart. Swerock ingår i Peabkoncernen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.