Ny rapport om giftfria och resurseffektiva kretslopp

Business concept, working in office

Ny rapport om giftfria och resurseffektiva kretslopp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 1 december redovisade Naturvårdsverket regeringsuppdraget om ”Giftfria och resurseffektiva kretslopp”.

Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen kartlagt avfallsströmmar med innehåll av särskilt farliga ämnen och analyserat hur avfalls- och kemikalielagstiftningen tillämpas för återvunna material.

I redovisningen ingick två delar av regeringsuppdraget. Det ena var att kartlägga vilka avfallsströmmar som bör hanteras på särskilt sätt p.g.a. innehåll av särskilt farliga ämnen och risk för exponering samt vid behov föreslå åtgärder avseende ny behandlingsteknik för att säkerställa giftfria kretslopp. Det andra uppdraget bestod i att göra en noggrann analys av hur avfalls- och kemikalielagstiftningen i praktiken tillämpas för återvunna material, både vad gäller EU:s kemikalielagstiftning Reach samt EU-förordningen om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP) och när avfall upphör att vara avfall i enlighet med avfallslagstiftningen. I uppdraget ingick även att stärka Naturvårdsverkets tillsynsvägledning avseende avfallshanteringen särskilt med avseende på att minska risker med farliga ämnen och utfasning av särskilt farliga ämnen.

Fyra avfallsströmmar som kräver särskild uppmärksamhet

Naturvårdsverket redovisar nu att de har kartlagt förekomsten av särskilt farliga ämnen i avfallsströmmarna elutrustning, bilar, tidningar, vissa förpackningar, vissa byggnadsmaterial, däck samt kläder och hemtextilier. Kartläggningen visar att särskilt farliga ämnen har påträffats i flera av de studerade avfallsströmmarna, att återvinning till nya användningsområden kan ge nya risker för exponering samt att några olika plastavfallsströmmar kräver särskild uppmärksamhet på grund av sitt innehåll av särskilt farliga ämnen. Halterna av särskilt farliga ämnen är, om de påträffas i återvunnet material, ofta många tiopotenser lägre än vad de kan vara i nytillverkat material. Avsiktligt tillsatta särskilt farliga ämnen bedöms därför generellt medföra en större risk för skadlig exponering av människa och miljö än risken för exponering från återvunnet material.

– Det är mycket positivt att rapporten om Avfallsströmmar och särskilt farliga ämnen visar att återvunna råvaror ofta innehåller lägre halter särskilt farliga ämnen än nytillverkade material, säger Britt Sahleström, vd Återvinningsindustrierna. Det stärker de återvunna råvarornas konkurrenskraft.

Annons

Naturvårdsverket lämnar inga förslag till förändrad hantering av avfallsströmmar men identifierar fyra avfallsströmmar som kräver särskild uppmärksamhet: PVC, plast från bilar, plast från elutrustning och återvunnet däckmaterial i konstgräsplaner.

 

Tillämpning av lagstiftningen

Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen har med några kommuner och länsstyrelser genomfört ett samverkansprojekt med tillsynsbesök för att kontrollera återvinningsföretags tillämpning av avfalls- och kemikalielagstiftningen. Frågan om när avfall upphör att vara avfall är viktig eftersom den avgör om det är avfalls- eller kemikalielagstiftningen som ska tillämpas. När återvunnet material används för att tillverka nya produkter gäller bland annat reglerna i EU:s kemikalielagstiftning Reach. Om det inte är tydligt när ett återvunnet material upphör att vara avfall finns det en risk att kraven i kemikalielagstiftningen inte uppfylls och att det återvunna materialet inte är tillåtet eller säkert att använda i nya produkter. En tydlig bedömning av när avfall upphör att vara avfall är därmed avgörande för en säker återvinning.

Naturvårdsverket föreslår att avfallsförordningen får en ny bestämmelse om att företag som återvinner avfall, så att det upphör att vara avfall, ska föra anteckningar om detta. Förslaget ska se till att bedömningar om när avfall upphör att vara avfall görs och underlätta tillsynen av sådana bedömningar. Det finns också ett stort behov av vägledning om hur bedömningen om när avfall upphör att vara avfall ska gå till. Naturvårdsverket planerar att ta fram sådan vägledning.

Tillsynen visade att det finns brister i företagens kunskap om kemikalielagstiftningen. Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen bedömer att det krävs ytterligare arbete för att säkerställa att kemikaliereglerna följs för återvunna ämnen. Vi bedömer att information och vägledning är ett viktigt första steg för att komma tillrätta med de brister som identifierats.

 

Läs mer, och ladda ned rapporterna, på Naturvårdsverkets hemsida

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.