Gert Wingårdh ritar utbyggnad för Universeum

Gert Wingårdh ritar utbyggnad för Universeum

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Universeum i Göteborg expanderas med en utbyggnad och en visualiseringsdom. Gert Wingårdh, som ligger bakom den ursprungliga byggnaden, ritar också tillskotten till vetenskapscentret.

Universeum började byggas 1999 och öppnade sedan år 2001. Byggnaden är i stora stycken utförd i trä och belönades med Träpriset 2004. Det stora taket över regnskogen är optimalt orienterat mot solen för att skörda solenergi året runt. Byggnaden utnyttjar också naturkrafterna för sin ventilation genom självdrag och stora delar av byggnaden går att demontera och återanvända.

LÄS MER: Gert Wingårdh hyllas med Silverbalken

Sfär på taket

För att ge utrymme till Universeums förstärkning av teknik och matematik samt storsatsning på digitalisering, med fokus på visualisering och artificiell intelligens, behövs fler kvadratmeter. Därför expanderar nu Universeum med en utbyggnad mot söder och en sfär högst upp ovanpå Universeums tak. Även denna gång används trä liksom skiktade fasader som nyttjar solen.

– Trä framstår alltmer som det klimatsmarta byggmaterialet. I Universeums utbyggnad förekommer det på nya och innovativa sätt. Mest spännande blir det att se hur själva sfären, visualiseringsdomen, formas av månghörningar, säger Gert Wingårdh. Universeum är den perfekta arenan för att utforska nya lösningar. Vi vill ta hållbarhet till en ny nivå.

Denna gång blir ingreppen i omgivande miljö minimala.

– Byggnaden tar nästan ingen ny markyta i anspråk. Den spänner fritt och landar på det redan byggda, säger Gert Wingårdh.

Byggstart är planerad till juni 2020.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.