Gert Wingårdh är årets mottagare av Silverbalken

Gert Wingårdh är årets mottagare av Silverbalken

ANNONS

Annons

För 44:e året i rad delades Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse Stålbalken ut. Priset är instiftat för att hylla speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling och denna gång gick utmärkelsen till arkitekten Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh är en av landets mest välkända arkitekter. Han äger sitt eget arkitektkontor, Wingårdh arkitektkontor, med cirka 150 anställda. Han är också konstnärlig professor i form och teknik på deltid vid Chalmers tekniska högskola. Gert Wingårdh har gestaltat en mängd stora och prisbelönta projekt, även i stål som Silverbalken särskilt lyfter fram. Astra Hässle, Victoria Tower, Emporia och Aula Medica, som även tilldelats Stålbyggnadspriset och European Steel Design Award 2015.

“Gert Wingårdh tilldelas Silverbalken 2018 för sin förmåga att hitta nydanande, kreativa och oväntade lösningar där tyngdlagen är den största utmanaren. Det ger byggnadsverken en magnifik spänst och nerv bortom vad som är föreställningsbart. Gert låter olika material samspela varvid konstruktion och form utvecklas till en elegant odelbarhet. Hans portfolio innehåller flera förnämliga referensprojekt. Aula Medica är en byggnad där stål används för att tänja gränser och därmed möjliggörs en sublim interaktion tillsammans med trä och glas. Emporia är ett köpcenter där de visuella stålpelarna skapar rymd i sällskap med den finurligt slingrade entrékonstruktionen i stål och glas. Det är med glädje SBI tilldelar 2018 års Silverbalk till Gert Wingårdh,” lyder motiveringen.

Gert Wingårdh tog emot priset vid en prisceremoni under Stålbyggnadsdagen 2018.

– Jag är så tacksam över att få ta emot Silverbalken. I flera av våra byggnader finns det uttryck som inte hade kunnat utföras i något annat material än stål. Det senaste exemplet är glaskupolen över ljusgårdarna i Nationalmuseum, vilken krävde exakt precision, säger Gert Wingårdh.

Foto: Peter Kroon

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.