Södra går ihop med Gert Wingårdh – utvecklar byggsystem för KL-trä

Södra går ihop med Gert Wingårdh – utvecklar byggsystem för KL-trä

ANNONS

Annons

Södra inleder ett samarbete med SBU Framtid AB, som bland annat ägs av Wingårdhs, om ett utvecklingsarbete kring ett nytt byggsystemet baserat på korslimmat trä.

SBU Framtid AB är ett fastighetsutvecklingsbolag i ägarsamverkan mellan Wingårdhs Arkitektkontor AB, JSB Construction AB och Kai-Larsen Affärsutveckling AB. Affärsidén är att bygga flerfamiljshus i trä, med hög designgrad till attraktiva priser genom industriell byggproduktion.

– En förutsättning för att skapa extra värden i byggprocessen är långsiktiga samarbeten. Trä i höga byggnader är ett relativt nytt sätta att bygga i Sverige. Vi måste sätta oss in i materialets egenskaper och därför är ett samarbete med en leverantör avgörande. Södra har visat på vilja att utveckla sin produkt så att den stämmer överens med det marknaden efterfrågar och kommer att efterfråga, säger Torsten Kai-Larsen, vd och grundare av SBU Framtid.

– Att arbeta tillsammans med fastighetsutvecklare, arkitekter och entreprenörer är värdefullt för att vi ska kunna utveckla vårt byggsystem och produktportfölj. Vi ser det därmed som en stor förmån att få samarbeta med så starka partners som SBU Framtid. Med vårt system och deras erfarenheter kan vi tillsammans utveckla och effektivisera byggprocessen, säger Jörgen Hermansson, chef Södra Building Systems.

50 lägenheter i Karlskrona

Startskottet för samarbetet med Södra blir byggprojektet Kilströmskaj i Karlskrona. Det består av ett sexvåningshus och två fyravåningshus. Totalt handlar det om ett 50-tal lägenheter och levereras i 17 transportenheter. Husen kommer att placeras vid kajen i Karlskrona. Husens fasad kommer att vara i färgade cederspån.

– Just nu har vi ett projekt Kilströmskaj i Karlskrona som vi skarpt genomför med Södra. Det som är allra mest spännande med Södra är att man inte ser KL-trä som en råvara för en stomme utan ser det som ett byggsystem. Det är den kombinerade produktens koldioxidutsläpp som är det väsentliga, inte bara stommens. Södra är de som går i frontlinjen för ett modernt tänkande kring hur man får ner koldioxiden i byggprocessen, säger Gert Wingårdh, vd Wingårdh Arkitektkontor.

Jörgen Hermansson, Gert Wingårdh, Torsten Kai-Larsen och Pether Fredholm. Foto: William Gustavsson, Wingårdh Arkitektkontor

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.