Geoenergi sänker energiförbrukningen i Kungsledens fastighet

Geoenergi sänker energiförbrukningen i Kungsledens fastighet

ANNONS

Annons

I fastigheten Trekanten 5 i Danderyd har en geoenergianläggning installerats som sänker energiförbrukningen med 79 procent och minskar koldioxidbelastningen med minst 13,2 ton CO2e per år.

Tidigare i höst antog Kungsleden målet att bli klimatpositiva i hela värdekedjan senast år 2035, med delmålet att vara klimatpositiva i förvaltningen och fastighetsdriften år 2025. En viktig del i arbetet för att nå målen är att sänka energiförbrukningen i fastighetsbeståndet. Förra året installerade Kungsleden en geoenergianläggning i Danderyd som har minskat energiförbrukningen i fastigheten Trekanten 5 med 79 procent.

– Det här känns väldigt bra för oss, som fastighetsägare har vi ett stort miljöansvar och det går dessutom hand i hand med ekonomiska fördelar. Vi visste att vi måste hitta en ny lösning för kylan och det var en anledning till att vi valde det här systemet. Den totala energiförbrukningen minskas kraftigt och eftersom vi köper grön el blir miljöbelastningen väldigt låg, säger Sven Stork, regionchef för Kungsleden i Stockholm.

Geoenergianläggningen består av kyl- och värmepumpar som ansluts till ett borrhålslager där de pumpar ner och hämtar upp värme och kyla ur berget. Den över 30 000 kvadratmeter stora fastigheten, som rymmer både kontor och restauranger, försörjs nu helt med geoenergi.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.