SMHI:s huvudkontor blir fossilfritt genom sol- och geoenergi

SMHI:s huvudkontor blir fossilfritt genom sol- och geoenergi

ANNONS

Annons

Kungsleden omvandlar fastigheten med SMHIs huvudkontor i Norrköping, Taktpinnen 1, till en fossilfri fastighet med solenergi och geoenergi.

Den 18 000 kvadratmeter stora fastigheten kommer att förses med värme och komfortkyla via 40 energibrunnar (300 meter djupa borrhål), samt sju värmepumpar. Energin som förser värmepumparna kommer till största del från en stor solcellsanläggning på 350 kW, som är placerad på taken. Kompletterande el som behöver köpas in består av vindkraftsel.

– Det är ett spännande projekt på många sätt som både är bra för miljön och som minskar våra energikostnader. För oss känns det roligt att få göra detta tillsammans med SMHI som nu får hållbara och attraktiva lokaler för många år framåt, säger Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden.

Projektet är ett samarbete mellan fastighetsägaren Kungsleden och SMHI, som är hyresgäst i Taktpinnen 1. Det uppkom då SMHI hade behov av mer kyla för kontor och datorhallar, där bland annat ett superdatorkluster står. I stället för att komplettera med en konventionell kylmaskin, togs denna fossilfria lösning fram.

– SMHI är en expertmyndighet som arbetar för att öka hela samhällets hållbarhet, och vi har stort fokus även på vårt eget miljöarbete. Den här satsningen på en fossilfri fastighet går i samma linje. På ett klimatvänligt sätt säkrar den både kyla och värme för våra datorhallar och kontor, säger SMHIs generaldirektör Håkan Wirtén.

Arbetet pågår nu och väntas stå klart till hösten.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.