Fossilfritt Arla – sparar både miljö och miljoner

Fossilfritt Arla – sparar både miljö och miljoner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bondeägda Arla i Vimmerby blir fossilfritt. Tillsammans med energibolaget Adven slimmar anläggningen också sin energiförbrukning med 40 procent. Dessutom kan Arla nu öka kapaciteten – utan att bygga ut.

– Det här visar vad ett gott samarbete åstadkommer, hållbarhet i flera dimensioner, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.

Mjölkbönderna har länge önskat att Arla ska prioritera att effektivisera energisystemet. En del mejerier har redan ställt om till fossilfritt, till exempel färskmjölksmejeriet i Stockholm. De energislukande mjölkpulveranläggningarna har varit svårare, men Visby lyckades 2021. Samma år inledde Arla och Adven ett samarbete för att göra även den större anläggningen i Vimmerby fossilfri. Nu är de sista delarna i Vimmerbys nya energisystem installerade. När provkörningen är klar har Sverige de båda första fossilfria pulveranläggningarna i kooperativet, med produktion i 14 länder.

Mindre energi – större kapacitet

Effektiviseringen i Vimmerby är Arlas största enskilda energibesparing hittills. Förbrukningen sjunker med 40 procent – en besparing med cirka 50 000 megawattimmar per år. Det motsvarar energin som hela Arlas mejeri i Götene använder under ett år.

– I stora anläggningar blir det stora besparingar när vi tar vara på varje droppe mjölk och varje energitimma, förklarar Allan Leandersson, Arlas projektledare i Vimmerby.

Annons

Advens och Arlas energilösning i Vimmerby består av olika delar. En uppgraderad biopanna, rökgaskondensering och värmeåtervinning i flera led. Kronan på verket är RO:n (reverse osmosis), alltså omvänd osmos som lite förenklat ”filtrerar” vattnet ur mjölken. Resultatet blir en optimering av mjölkflödet – och Arla Vimmerby kan därmed utöka sin kapacitet med 20 procent, utan att bygga ut.

– Det är helheten – kombinationen av energieffektivisering, värmeåtervinning, RO och gott samarbete – som får ekvationen att gå ihop, förklarar Clara Tamm Collste, kundansvarig på energibolaget Adven.

CO2 sjunker 70 procent

När Adven tog över energisystemet i Vimmerby stod en utökad produktionskapacitet högt på dagordningen. Det gjorde även en fossilfri torrmjölksproduktion och under senhösten ersätts den sista droppen fossil olja, spetsoljan, med rapsbaserad bioolja, RME. Viktigt var givetvis också sänkta koldioxidutsläpp. När det nya energisystemet är i fullt bruk beräknas CO2-utsläppen minska med minst 67 procent, sannolikt 70 procent.

– Vimmerby inspirerar och visar vägen. Nu är det bara att fortsätta arbetet mot en ännu mer hållbar produktion även på våra övriga, närmare 60, mejerier runtom i världen, slår Arlas Victoria Olsson fast.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.