Fler kommuner väljer återvunnet material i upphandlingar

Fler kommuner väljer återvunnet material i upphandlingar

ANNONS

Annons

Ragn-Sells Kommunkartläggning 2020 visar att allt fler svenska kommuner prioriterar aktivt varor tillverkade av återvunnet material.

Totalt svarar 21 kommuner, bland annat Flen, Gagnef och Halmstad, att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. Det motsvarar tio procent av de 204 kommuner som besvarat Ragn-Sells årliga enkät. Det är en uppgång jämfört med förra året, när tio kommuner uppgav att de ställer någon form av krav på återvunnet material. 2018 var det åtta kommuner.

– Det är väldigt glädjande att allt fler kommuner använder kraften i sin upphandling och knuffar på för ett cirkulärt samhälle. Nu behöver många fler följa deras exempel – omställningen går fortfarande alldeles för långsamt, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells och expert på upphandling åt regeringens delegation för cirkulär ekonomi.

Flera kommuner uppger också att de just nu ser över sina riktlinjer för att göra sin upphandling mer hållbar, bland annat genom att välja återvunnet i större utsträckning.

– Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för 350 miljarder kronor. Om fler börjar prioritera återvunnet material när de köper in varor kan de ge omställningen till ett hållbart samhälle en rejäl knuff framåt, säger Pär Larshans.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.