Filtertillverkare blev vinnaren av Stora Inneklimatpriset

Foto Camfil

Filtertillverkare blev vinnaren av Stora Inneklimatpriset

ANNONS

Annons

Camfil har utsetts till vinnare av Stora Inneklimatpriset för bolagets nya produkt inom HEPA-filtrering för renrum.

Juryns val föll på Camfil för bolagets produkt Megalam EnerGuard, en ny typ av högeffektiva filter för avskiljning av partiklar från ventilationsluft.

“Filtertypen innebär en innovativ kombination av de bästa egenskaperna hos traditionella filter av glasfiber och membranfilter. Megalam EnerGuard har lägre tryckfall och bidrar därmed till bättre energieffektivitet än traditionella filter av glasfiber. Dessutom har den ett väsentligt tåligare filtermedia vilket reducerar risken för skador på filtret under transport och installation avsevärt. Megalam EnerGuard har goda förutsättningar att komma till praktisk användning i samtliga tillämpningar som kräver mycket hög luftrenhet,” lyder juryns motivering.

Filtertillverkaren med bas i Trosa tog hem nittonde upplagan av Stora Inneklimatpriset som i år delades ut under en webbsändning med anledning av coronapandemin. Prisutdelare var Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vi på Camfil är glada och stolta över att först bli nominerade och nu vinna detta pris. Vår framgång speglar det fokus vi under många år har haft på hållbarhet i flera dimensioner. Camfils R&D har bedrivit ett långsiktigt arbete att ta fram filter som möter framtidens krav på effektivitet, minskar energianvändningen och ger mindre avfall genom längre livslängd. Slutligen vill vi tack våra kollegor inom filter- och ventilationsbranschen och dess intresseorganisationer. Tillsammans driver vi utvecklingen för bättre inneklimat och luftkvalitet, säger Camfils vd Torbjörn Bäck.

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta. Produkten/tjänsten/metodiken skall vara innovativ, bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning. Utmärkelsen syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka dess ställning och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.