Busskur med inbyggt filtersystem renar luften

Busskur med inbyggt filtersystem renar luften

ANNONS

Annons

Luftreningsföretaget Camfil och Team Tejbrant, tillverkare av utemöbler, lanserar ett väderskydd med inbyggda luftrenare, som kan rena luften upp till 85-90 procent.

Team Tejbrant har i samarbete med Camfil tagit fram ett väderskydd med ett filtersystem som tar bort upp till 65% av partiklar i avgaser från dieselbilar. Smutsig luft sugs in i taket genom för-filter i varje gavel för att renas ytterligare genom Camfils luftrenare. Den renade luften blåser sedan in i skyddet genom öppningar i undertaket.

– Jag tror de flesta kommer att uppskatta väderskydd med luftrenare, det blir helt enkelt trevligare och mer bekvämt att vänta på bussen. Jag hoppas det finns ett stort intresse för busskurer med luftrenare för tyvärr så är behovet stort utifrån hur luftkvaliteten ser ut i många städer både i Sverige och internationellt, säger Per Saveborn, styrelseordförande Team Tejbrant.

För att skyddet ska vara tryggt att vistas i har det istället för fysiska dörrar öppningar med luftridå som spärr mot luften utanför. Luftrenarna arbetar med en låg ljudnivå och väntande
passagerare kommer, enligt de två bolagens beskrivning, inte att uppleva något nämnvärt luftdrag.

– Vi är stolta över att ha bidragit till ett filtersystem som tar bort majoriteten av farliga partiklar i väderskydden från Team Tejbrant. Genom Clean Shelter angriper vi luftföroreningarna i städerna på ett nytt sätt som kan få positiva hälsoeffekter för de som dagligen nyttjar kollektivtrafiken, säger Anders Hedström I A Q Expert och Global IAQ Manager på Camfil.

Foto: Team Tejbrant

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.