Få svenskar har kunskap om bostadens isolering

Få svenskar har kunskap om bostadens isolering

annons

Sex av tio svenskar vet inte hur deras bostad är isolerad, visar en ny Sifoundersökning som branschorganisationen Swedisol har låtit genomföra.

1 000 personer fick svara på frågan ”Vet du hur din bostad är isolerad, om det är med cellplast, mineralull eller något annat isoleringsmaterial?” 64 procent av de svarande angav att de inte visste vilket material deras bostad var isolerat med.

– Det pågår just nu en intensiv debatt om byggnadskonstruktioner och brandsäkerhet med anledning av tragedin i London och tidigare bränder. Den snabba utvecklingen av ny byggteknik innebär att regelverk kring brandsäkerhet inte har hängt med, och därför är det oroande att så många svenskar inte vet hur deras egen bostad är isolerad, säger Mats Björs, vd på Swedisol.

– Tyvärr har utvecklingen lett till att regelverken inte längre kan garantera det goda brandskydd som vi är vana vid i Sverige. Då blir det upp till husköparen eller hyresgästen att själv undersöka vilka material byggnaden består av och vad det innebär för den egna säkerheten. Allmänheten behöver större kunskaper i vilka risker olika materialval innebär.

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.